Airbus A321-200ceo fra Qatar Airways. (Foto: Konstantin von Wedelstaedt | GNU 1.2)

Nederlag til Qatar Airways ved britisk domstol

En domstol i London har afgjort, at Airbus ikke er forpligtet til at levere 50 Airbus A321neo, som Qatar Airways afgav endelig bestilling på i 2017. Dermed fortsætter striden mellem de to parter.

En britisk domstol tog tirsdag stilling i striden mellem Airbus Commercial Aircraft og Qatar Airways. Parterne har længe været uenige i forhold til et krav om erstatning for påståede skader på flyene efter afskalning af malingen på i alt 23 A350-fly leveret til Doha-selskabet.

Qatar Airways besluttede i december at trække Airbus i retten i London, og som modsvar valgte den europæiske flyproducent at annullere en ordre på 50 Airbus A321neo ACF (Airbus Cabin Flex), som Qatar Airways bekræftede i 2017 til erstatning for 50 A320neo, der blev bestilt i 2011.

Ordren har en værdi på seks milliarder dollars, eller hvad der svarer til cirka 39 milliarder kroner.

Det var annulleringen af de 50 A321’ere som den britiske domstol tirsdag tog stilling til, og retten afgjorde, at Qatar Airways ikke kan tvinge Airbus til at producere flyene til dem. Dermed har Airbus mulighed for at tilbyde de 50 produktionsslots til andre flyselskaber, der står og mangler fly af denne type.

Parter fokuserer på hovedstrid
Dagens afgørelse blev positivt modtaget af Airbus.

“Det glæder Airbus, at denne sag nu er lagt bag os, og at vi nu kan fokusere på hovedemnet om vildledende fremstilling fra Qatar Airways om sikkerhed og luftdygtighed af A350,” hedder det i en kommentar fra flyproducenten til Reuters.

Nu skal retten afgøre, hvornår hovedforhandlingen kan finde sted, og der er noget der tyder på, at det vil kunne ske i november i år i samme periode, hvor Qatar er vært ved slutrunden ved verdensmesterskaberne i fodbold.

Qatar Airways har ikke ønsket at kommentere tirsdagens afgørelse, men “en person tæt på flyselskabet” gav ligesom Airbus udtryk for, at A321-sagen var sekundært i forhold til skaderne på A350’erne, der af Doha-selskabet opfattes som en designfejl.

MAX10 i stedet for A321neo
Qatar Airways har allerede sikret sig i forhold til at kunne få adgang til en anden flytype end A321neo ACF, som Airbus tilsyneladende ikke vil levere til det magtfulde mellemøstlige selskab.

I slutningen af januar indgik Qatar Airways en fast aftale med Boeing om køb af 25 eksemplarer af 737 MAX 10 med købsrettigheder til yderligere 25 fly af samme type. Flyet, der er en direkte konkurrent til A321neo, bliver det største i Boeings MAX-serie og får plads til 230 passagerer. 

Samlet har MAX-ordren en værdi på syv milliarder dollars (47 milliarder kroner).

 

Relaterede artikler:

Annulleret Airbus-ordre skal behandles af domstol

Airbus annullerer ordre på 50 fly

Qatar Airways slæber Airbus i retten