Finnair og Icelandair side om side i Helsinki Airport. (Foto: Keishi Nukina)

Nordiske flyselskaber mødte forskellige udfordringer

Finnair og Icelandairs trafiktal for september viser, at de to selskaber hver især måtte håndtere flere udfordringer som dårligt vejr, flyvedligeholdelse samt konsekvenserne af krigen i Ukraine

At sommeren så småt er ved at være ovre påvirkede ikke Finnairs trafiktal for september i alvorlig grad, da de steg marginalt med 1,1 procent i forhold til august til trods for, at der var en dag mindre i september.

I løbet af måneden havde flyselskabet i alt 890,500 passagerer og foretog i gennemsnit 268 daglige passager- og fragtflyvninger. Selskabets passagertal er faldet 30,4 procent i forhold til den samme måned i 2019, hvor Finnair havde 1.279.700 rejsende med ombord.

Den udbudte sædekapacitet var i alt på 2,711 millioner passagersædekilometer, og ud af disse blev 2,052 millioner solgt. Det betød, at Finnairs samlede belægningsgrad for måneden endte på 75,7 procent.

Oplever efterspørgsel efter fragtflyvninger
I årets niende måned havde Finnair 75,500 passagerer med på Asien-flyvninger, der historisk har været et vigtigt forretningsområde for flyselskabet. Det oplyses dog, at selskabet fortsat er udfordret af de rejserestriktioner, som stadigvæk gælder flere steder i regionen.

Desuden er Finnair i øjeblikket udelukket fra at benytte Ruslands luftrum på Asien-flyvningerne, da det russiske styre har forment selskaber fra en række lande adgang som modsvar til de sanktioner, som landet er blevet ramt af i kølvandet på krigen i Ukraine.

En stor efterspørgsel efter fragtflyvninger betød dog, at Finnair kunne opretholde driften til de fleste af selskabets destinationer i Asien trods færre passagerer og længere flyvninger som følge af, at man skal undgå russisk luftrum, oplyses det. I alt transporterede selskabet 9.188 ton gods i september, hvoraf 4.776 ton var til Asien.

Sætter september-rekord
Icelandair har også netop offentliggjort trafiktallene for den forgange måned, og selskabet fortæller, at det i løbet af måneden var på 86 procent af niveauet fra september i 2019, da flyselskabet betjente 386.953 passagerer i september.

361.955 af det samlede antal passagerer var internationale rejsende, mens 24.998 var indenrigspassagerer. Punktligheden var 71,2 procent på de internationale flyvninger og 71 procent på indenrigstrafikken. Selskabet fortæller, at disse tal var påvirket af dårligt vejr i Keflavik samt mangel på fly grundet vedligeholdelse.

Icelandair satte 1,376 millioner passagersædekilometer til salg i den forgangne måned, hvoraf 1,147 millioner blev solgt. Samlet set havde flyselskabet en belægning på 83,3 procent.

På indenrigsflyvningerne var belægningsgraden 78,5 procent, mens den var 83,4 procent på udenrigstrafikken, hvilket ifølge selskabet er en rekord, da det er den bedste belægning på de internationale flyvninger, som man har opnået i en september måned.


Relaterede artikler:

Finnair løfter sløret for selskabets nye strategi

Rekordhøj belægning hos Icelandair

Nordamerika større end Asien hos Finnair