Pfizer-Biontech COVID-19-vaccine. (Foto: Shutterstock_1851529534)

Piloter skal holde 48 timers pause efter Pfizer-vaccine

De civile amerikanske luftfartsmyndigheder har godkendt, at piloter og flyveledere kan få adgang til Pfizer-BioNTech COVID-19-vaccinen. Der må ikke foretages sikkerhedskritiske opgaver 48 timer efter injektionen.

De amerikanske fødevare- og lægemiddelsmyndigheder har foretaget en nødgodkendelse af Pfizer-BioNTech COVID-19-vaccinen, og det fik lørdag de civile amerikanske luftfartsmyndigheder, FAA, til at tillade brugen af vaccinen til piloter og flyveledere, der i forvejen er underlagt medicinsk kontrol i forbindelse med vedligeholdelsen af certifikater.

Med tilladelsen følger dog betingelsen om, at piloter og flyveledere i 48 timer efter modtagelse af vaccinen ikke må foretage sikkerhedskritiske opgaver som at flyve eller kontrollere og lede flytrafikken. Dette gælder også efter modtagelse af anden dosis af vaccinen, der vil finde sted 21 dage efter den første dosis er modtaget

FAA forventer ikke at træffe yderligere foranstaltninger, når det indledende vindue med bivirkninger er lukket 48 timer efter de to injektioner, men myndigheden vil løbende overvåge den indledende distribution af den nye vaccine og de dokumenterede kliniske resultater og vil justere anbefalingerne efter behov.

Begrænsede bivirkninger
I forbindelse med de andre typer vacciner, der løbende ventes at blive godkendt i USA, vil FAA rådgive piloter og flyveledere om eventuelle tilsvarende perioder, hvor det ikke er muligt at foretage de vanlige opgaver, hvis de er af sikkerhedskritisk art.

De kliniske undersøgelser af Pfizer-BioNTech COVID-19-vaccinen, der er blevet foretaget på testpersoner over 16 år og derover, omfatter en række mindre bivirkninger. Der er tale om smerte ved injektionsstedet (84,1 %), træthed (62,9 %), hovedpine (55,1 %), muskelsmerter (38,3 %), kulderystelser (31,9 %), ledsmerter (23,6 %), feber (14,2 %), hævelse på injektionsstedet (10,5 %), rødme på injektionsstedet (9,5 %), kvalme (1,1 %) og hævede lymfeknuder (0,3 %).

I Danmark forventer man i begyndelsen af januar at påbegynde distribution af vacciner, og forberedelsen er i gang med at få flere hundrede tusinde vacciner distribueret i løbet af januar.

Danmark har sikret sig forkøbsret til samtlige de vaccinekandidater, der ligger i EU’s program, og helt konkret har Danmark sikret sig Pfizer-vaccine til vaccination af to millioner mennesker.

 

Relaterede artikler:

Qantas står alene med vaccinekrav

United flyver første vacciner fra Europa til USA

SAS er klar til at distribuere COVID-19-vacciner