Prisuddeling har lyttet til kritikken

Arrangørerne af Danish Travel Awards har lyttet til sidste års kritik og har blandt andet udvidet feltet af nominerede markant inden for flere kategorier.

Den 8. oktober løber dette års Danish Travel Awards af stablen i Billund Lufthavn. I sidste uge blev der åbnet for at ansatte i rejsebranchen samt privatpersoner kunne stemme og være med til at kåre vinderne af de eftertragtede branchepriser.

Og stemmesedlerne viser, at arrangørerne har lyttet til sidste års kritik. Således er antallet af nominerede selskaber udvidet markant i flere kategorier.

Svært at forholde sig til
Sidste år havde arrangøren, Scandinavian Travel Media, valgt, at en jury på 10 personer skulle nominere op til 10 selskaber i hver kategori. På den måde slap man for alenlange lister, som folk havde svært ved at forholde sig til. Men det betød, at flere helt oplagte kandidater manglede i flere kategorier.

For eksempel i kategorien ”årets europæiske luftfartsselskab”, hvor hverken Turkish Airlines, Ryanair eller easyJet var at finde på stemmesedlen. Turkish Airlines blev tidligere samme år kåret til Europas bedste flyselskab i den internationale Skytrax-afstemning. Ryanair er den suverænt største operatør i Billund Lufthavn og easyJet er den tredje største operatør i Københavns Lufthavn.

Heller ikke storeselskaber som Air France, Swiss, LOT Polish Airlines, Finnair, SN Brussels, Vuelingog Iberia var på den europæiske stemmeseddel.Det samme gjaldt for mindre nordeuropæiske selskaber som Widerøe, Air Baltic og bmi regional.

Det er stadig en jury, der nominerer en række selskaber i hver kategori. Men i år er eksempelvis listen med europæiske flyselskaber udvidet til over 20 selskaber. Ryanair og LOT samt airBaltic og bmi regional er dog stadig ikke med på listen. Det samme gælder for selskaber som Alitalia, Aeroflot og Atlantic Airways.

Gennem nåleøjet
På listen med langdistanceselskaber var der sidste år ikke blevet plads til Delta Air Lines og Air Canada. Begge selskaber flyver ellers til og fra Københavns Lufthavn. Delta Air Lines har gennem flere år opereret en sommerrute til New York John F. Kennedy-lufthavnen, mens Air Canada opererer en helårsrute til Toronto i Canada. Heller ikke Egypt Air og Pakistan International Airlines, der begge flyver til København, var kommet gennem nåleøjet.

I år er listen udvidet til 17 selskaber. Air Canada er kommet med, men der er stadig ikke plads til Delta Airlines, Egypt Air og Pakistan International Airlines. De to store amerikanske netværksselskaber United og American Airlines har heller ikke fundet vej til stemmesedlen, der i stedet giver mulighed for at stemme på Hong Kong-selskabet Cathay Pacific.

Tredoblet
Ligesom sidste år, så er det hverken muligt at stemme på årets lavprisselskab eller på årets danske indenrigsflyselskab. Her havde ellers været spændende at se om branchefolkene og privatpersonerne havde belønnet Alsie Express for selskabets ekstraordinære service med blandt andet benplads i business class-størrelsen. Eller om indsættelsen af Jet Times spritnye ATR72-600 fly på ruterne til Billund og Aarhus havde givet gevinst for SAS.

Listen med nominerede danske lufthavne er i år blevet tredoblet. Sidste år var det kun muligt at stemme på Københavns Lufthavn, Billund Lufthavn og Aalborg Lufthavn. I år har juryen støvsuget hele den danske lufthavnsarena. Kun Roskilde Lufthavn kan tillade sig, at føle sig forbigået. Hele ni lufthavne er således på stemmesedlen i år, og de stemmeberettigede har muligheden for at pege på Esbjerg Lufthavn eller Odense Lufthavn som årets danske lufthavn.

Kun privatpersoner
I år er der forskel på hvilke kategorier branchefolkene og privatpersoner kan stemme på. Det er således kun privatpersonerne, der kan stemme på årets danske charterarrangør. Lige netop den kategori var sidste år genstand for opmærksomhed. Det skyldtes at de foregående to års vinder, Falk Lauritsen Rejser, ikke var nomineret.

Desuden er det kun op til privatpersonerne at vælge årets ferierejsebureau og årets passagerrederi. Omvendt er det kun rejsebranchen, der får lov at vælge blandt andet årets erhvervsrejsebureau, årets lufthavn og årets udenlandske turistkontor.

Fra Cirkusbygningen til Billund
Juryen bag Danish Travel Awards består af Stig Caspersen, formand for ANTOR (de udenlandske turistkontorer i Danmark), Per Carøe, formand for BARD (de udenlandske flyselskabers sammenslutning i Danmark), Jesper Ewald, tidligere formand for Danmarks Rejsebureau Forening, Anne-Vibeke Isaksen, formand for Danske Rejseskribenter, Jens Zimmer Christensen, formand for HORESTA (Hotel- og Restaurationsbranchens arbejdsgiverforening), Henrik Dyhr, bestyrelsesmedlem i Meeting Professionals International (MPI), Karin Gert Nielsen, formand for Pacific Asia Travel Association Danmark, Henrik Specht, direktør i Rejsearrangører i Danmark (RiD, charterrejsearrangørerne) samt Axel Chr. Rasmussen, administrerende direktør for Scandinavian Travel Media, der blandt andet står bag standby.dk, takeoff.dk og selve Stand By-bladet, samt journalist hos Scandinavian Travel Media, Henrik Baumgarten.

Danish Travel Awards er i år rykket fra Cirkusbygningen i København til Billund Lufthavn i anledning af lufthavnens 50 års jubilæum.