Ryanair er med hjælp fra den maltesiske regering ved at etablere et flyselskab, der kommer til at hedde Malta Air. Dermed vil Ryanair have flyselskaber i fem lande.
Ryanair har i dag offentliggjort etableringen af et nyt datterselskab, der vil blive placeret på Malta og får navnet Malta Air. Det sker gennem køb af det eksisterende start-up af samme navn.
I dag har Ryanair seks basefly i Malta International Airport i Luqa vest for hovedstaden Valletta, og disse fly betjener i alt 61 ruter til og fra ø-staten i Middelhavet. Det er planen, at Ryanair i første omgang via Malta Air over en treårig periode skal øge fra seks til 10 fly, og på længere sigt kan flere fly komme på tale. Alle fly skal efter planen på maltesisk register og males i Malta Airs farver.
Herudover skal samtlige Ryanairs basefly i Frankrig, Italien og Tyskland tilknyttes den maltesiske driftstilladelse, så de ansatte fremover skal betale skat i deres respektive lande i stedet for Irland, hvor driftstilladelsen ligger i dag.
Ifølge regeringskilder vil Malta Air på hovedkontoret i Valletta i løbet af en treårig periode ansætte omkring 350 medarbejdere, og heri er medregnet ansatte til flyvedligeholdelse i nye hangarfaciliteter.
Maltas regering har noteret sig, at Ryanair gennem de senere år har spillet en stadig større rolle som operatør, der skal bringe turister til øen samt sikre tilgængeligheden til omverdenen. Bekymringen for at blive afhængige af det irske lavprisflyselskab er årsagen til, at man nu går all in og bliver medejer af det nye selskab.
“Vi har primært ønsket at låse Ryanair til øen, da det er hovedtransportøren her, og vi har derfor som land en vis grad af afhængighed af selskabet,” siger en regeringskilde til Times of Malta.
Staten ejer selv flyselskab
Ryanairs kommercielle direktør David O´Brien har gennem flere måneder forhandlet aftalen på plads med Maltas turistminister Konrad Mizzi.
Regeringen har ifølge Times of Malta fået gyldne aktier (en kontrollerende indflydelse uanset aktiepostens størrelse, red.) i Malta Air, der blandt andet betyder, at der vil være en vetoret, hvis Ryanair forsøger at sælge selskabet til tredjepart.
Malta har siden 1973 været ejer af Air Malta, som PIA Pakistan International Airlines hjalp med at etablere, og dette selskab beskæftiger sig i dag med ruteflyvning til og fra Malta baseret på ni fly i Airbus A320-serien. Der flyves til i alt 40 destinationer i Europa samt De Forenede Arabiske Emirater, Israel, Marokko og Tunesien.
“Forbindelsen mellem Ryanair og Malta har udviklet sig til et succesfuldt samarbejde. Vi hilser Ryanairs beslutning om at drive og udvikle et Malta-baseret flyselskab velkommen, hvilket i høj grad vil bidrage til landets udvikling,” siger turistminister Konrad Mizzi.
Ifølge kilder i luftfartsindustrien er det planen, at Air Malta skal være netværksselskab og udvikle Malta International Airport som en hub-lufthavn, mens Malta Air skal producere lavpristrafik med turister til øen.
“Det er ikke i Ryanairs interesse at konkurrere Air Malta ud af markedet. De er knapt nok konkurrenter i forvejen,” siger en ekspert ifølge det maltesiske medie.
Fem flyselskaber i koncernen
Med den kommende etablering af Malta Air vil Ryanair fremover have flyselskaber i fem lande. Fra hovedkontoret i Dublin styres Ryanair (FR), og siden begyndelsen af 2018 har polske Ryanair Sun (RR), der til efteråret ændrer navn til Buzz, været ledet fra Warszawa.
I begyndelsen af 2018 købte Ryanair sig også ind i østrigske Laudamotion, der oprindeligt var etableret af nu afdøde Niki Lauda, og inden årets udgang havde Ryanair erhvervet hele aktiekapitalen. Selskabet hedder nu Lauda (OE) og har hjemsted i Wien. Endelig har Ryanair af Brexit-årsager et britisk datterselskab Ryanair UK (RK), hvor der dog endnu ikke er aktivitet.
Tidligere i år afslørede Ryanairs koncernchef Michael O´Leary, at selskabet har appetit på flere opkøb.
“To flyselskaber mere kunne være muligt. Vi ser, hvad der dukker op. Hvis der er andre muligheder, selskaber med en flåde på 20 til 50 fly, som LaudaMotion, er vi interesserede,” lød det ifølge Air Transport World.
Relaterede artikler
Ryanair Sun skifter navn til Buzz