Norwegian havde en god passagervækst i trafiktallene for juni, men trods strejkevarslet fra piloterne endte SAS dog med at have lidt flere rejsende end konkurrenten.
Onsdag præsenterede Norwegian trafiktallene for juni, og de viste, at 1,937.318 rejsende benyttet selskabet i sidste måned, og torsdag landede trafiktallene fra SAS og de viser, at 1.945.000 rute- og charterpassagerer i juni har rejst med det strejkeramte selskab.
Dermed fløj det skandinaviske flyselskab med omkring 8.000 flere rejsende end hovedkonkurrenten Norwegian i løbet af den forgangne måned.
Fordelingen er således, at 1.812.000 var rutepassagerer, mens de resterende 133.000 rejsende var chartergæster. I tillæg til at SAS kunne notere sig for flere passagerer end Norwegian, er det samtidig også lykkedes at øge passagertallet i forhold til maj, hvor 1,82 millioner rejste med SAS.
Forbedrer belægningen
I alt var den udbudte sædekapacitet hos SAS i juni på 3.431 millioner passagersædekilometer på såvel rute- som charterflyvningerne, og ud af disse blev 2.755 millioner solgt. Det betyder, at SAS endte med en belægningsgrad på 80,3 procent.
Det er en forbedring i forhold til i maj, hvor SAS havde en belægningsgrad på 70,4 procent. Derudover er det næsten på niveau med juni i 2019, hvor flyselskabet solgte 81,5 procent af de udbudte flysæder.
Punktligheden i juni var 67,7 procent, hvilket betød at 32,3 procent af flyvningerne var mere end et kvarter forsinket. SAS oplyser, at 96,6 procent af de planlagte flyvninger blev gennemført i løbet af måneden.
Strejkevarsel fik indflydelse
SAS’ koncernchef Anko van der Werff lægger i forbindelse med offentliggørelsen af tallene ikke skjul på, at flyselskabet både står over for eksterne samt interne udfordringer.
”Overordnet set har salget af billetter været godt i juni, selvom hele økosystemet omkring luftfartsbranchen fortsat står over for en række udfordringer i forbindelse med genopretningen.”
”Strejkevarslet fra pilotforeningerne i SAS Scandinavia begyndte desuden at påvirke vores bookinger i slutningen af måneden. Vores kunder fik spoleret deres planer midt på højsæsonen, selvom de har længtes efter at komme ud at rejse, og vi så frem til at flyve dem af sted.”
Positivt billetprismiljø
SAS havde i juni en yield på 1,16, hvilket er 8,7 procent bedre end i samme måned sidste år. Netop den udvikling hæfter aktieanalysechef Jacob Pedersen fra Sydbank sig også ved, når han kigger på trafiktallene for juni.
”Pilotstrejkevarslet fra midt i juni har ikke påvirket selve trafikken helt så negativt, som vi nok havde frygtet, men strejken var også først varslet til at begynde 29. juni. Yieldudviklingen er desuden noget bedre, end vi forventede og understreger et meget positivt billetprismiljø som følge af høj rejselyst og sikkert også høje brændstofpriser. Den negative strejkeeffekt bliver helt sikkert meget tydelig i juli.”
Han betoner samtidig, at udsigten til en pilotstrejke, som i første omgang var sat til at gå i gang i slutningen af juni, har haft en negativ indvirkning på passagertallet.
”Juni-tallene vidner om, at indtægtsgenrejsningen er slået lidt tilbage. Det kan skyldes nogle få svage dage i slutningen af juni, hvor antallet af rejsende formentlig har været negativt påvirket af frygten for pilotstrejke. Juni 2019 var dog en fantastisk stærk måned målt på trafik-indtægterne. Uanset ligger SAS’ trafikindtægter stadig noget under niveauet fra 2019.”
Relaterede artikler:
Flere end 1,8 millioner passagerer med SAS