SAS Airbus A320neo. (Foto: Stein Olsen | Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 Generic license.)

SAS tæt på aftale med Airbus om nye fly

SAS har fravalgt Boeing og er gået ind i slutforhandlinger med Airbus om en stor ordre på nye mellemdistancefly.

Fremtidens mellemdistancefly i SAS-flåden bliver Airbus-fly. SAS og Airbus er nemlig gået ind i de sidste afsluttende forhandlinger om et storindkøb af fly i Airbus A320neo-serien. Det skriver SAS-ledelsen onsdag eftermiddag i en email til medarbejderne i flyselskabet.

”Vi er glade for at kunne meddele, at vi nu er i afsluttende forhandlinger med Airbus med det formål at underskrive en endelig aftale i foråret 2018 på en stor ordre af nye mellemdistancefly,” skriver SAS-ledelsen i mailen, som CHECK-IN.dk er kommet i besiddelse af.

SAS har gennem længere tid overvejet og vurderet både Boeings 737 MAX og Airbus’ A320neo. Men nu har man altså valgt at gå videre ind i et afsluttende forhandlingsforløb med Airbus med henblik på at indgå en endelig aftale indenfor ganske få måneder.

Mange forskellige flytyper
Præcis hvor mange fly, der kommer til at indgå i ordren, skriver SAS-ledelsen ikke noget om. Men de nye fly skal, sammen med de 30 andre Airbus A320neo-fly, som SAS i disse år løbende modtager, erstatte omkring 70 Boeing 737-fly.

SAS var tidligere kendt for at have mange forskellige flytyper i sin mellemdistanceflåde. Og i dag har selskabet også både Boeing 737 og den direkte europæiske pendant, Airbus A320, i sin flåde. Men det er snart slut.

”Det nye fly vil reducere vores miljømæssige fodaftryk betydeligt og give driftsfordele gennem reduceret kompleksitet ved én flytype i flåden. Dette er historisk for SAS, da vi for første gang vil have en produktion baseret på én flytype i syne. At nå dette er nøglen for os at muliggøre optimeret vedligeholdelse, forbedret trafikudnyttelse og forenklet besætningsplanlægning,” understreger SAS-ledelsen.

Grønt lys fra bestyrelsen
Når SAS og Airbus er blevet enige om de sidste detaljer i aftalen, så skal den forelægges SAS-bestyrelsen til endelig godkendelse. Og for at få grønt lys fra bestyrelsen, så er det vigtigt at SAS-ledelsen og -medarbejderne lover at holde fast i den spareplan, som er i gang med at blive gennemført.

Ved siden af den igangværende levering af Airbus A320neo-fly og det nært forestående indkøb af endnu flere Airbus A320neo-fly, så har SAS også nye Airbus A350 langdistancefly på vej. Det første leveres i slutningen af 2019.

 

 

Relaterede artikler:

SAS vil afgive flyordre i foråret 2018

SAS vil bestille 40 nye fly

SAS udskyder Airbus A350-levering

SAS overvejer langtrækkende A321-fly