Stockholm Arlanda Airport. (Foto: Tommy Alven | shutterstock)

Skandinavisk storlufthavn hædret for klimaindsats

Titlen som ECO-Innovation Airport of the Year er landet i Stockholm Arlanda Airport, der belønnes for en mangeårig klimaindsats, der har ført til en fossilfri drift af egne aktiviteter.

Stockholm Arlanda Airport må siges af være en af de absolutte frontløbere i kampen for at sikre en mere grøn luftfart. Allerede i 2009 blev lufthavnen CO2-neutral som den første i Europa, og nu har lufthavnenes europæiske brancheorganisation ACI Europe hædret den svenske storlufthavn for den fortsatte klimaindsats.

Stockholm-Arlanda har fået prisen, “ECO-Innovation Airport of the Year” på baggrund af det klimaomstillingsarbejde, der udføres af Swedavia.

I begrundelsen hedder det blandt andet, at Arlanda er “en pioner i spidsen for bæredygtig udvikling, som går foran med et godt eksempel ved at blive fossilfri på kort tid gennem sin systematiske og konsekvente tilgang, som har involveret såvel medarbejdere som andre interessenter.”

”Vi har fantastiske medarbejdere, som takket være deres store engagement og langsigtede, dedikerede arbejde, sammen med et stærkt drive for at finde innovative løsninger, har nået det ambitiøse bæredygtighedsmål, der blev sat for ti år siden, og som dengang blev anset for uopnåeligt,” siger Jonas Abrahamsson, der er administrerende direktør i Swedavia.

800 køretøjer med nul-emission 
Det var umiddelbart før årsskiftet 2020, at Swedavia nåede målet om at være fossilfri i de aktiviteter, der drives af Swedavia i Arlanda og i de øvrige ni lufthavne under Swedavia-paraplyen. Dermed er udledningen af CO2 blevet reduceret fra årligt 8.000 ton til nul.

Indsatsen i Arlanda og de øvrige svenske lufthavne har eksempelvis været koncentreret om lufthavnenes køretøjer, hvor 300 af 800 køretøjer er placeret i den svenske storlufthavn. Halvdelen af Swedavias køretøjer er eldrevne og resten benytter HVO (biologisk dieselolie) og biogas. 

”Swedavia ønsker at spille en ledende rolle i luftfartens klimaomstilling, som er helt afgørende for fremtidens flyrejser. At vi nu igen er blevet hædret internationalt for vores dedikerede omstillingsarbejde i form af, at Arlanda, vores største lufthavn, får en international pris af ACI, er en bekræftelse på, at vi er førende i verden inden for drift og udvikling af bæredygtige lufthavne.”

“Vi vil nu fortsætte vores arbejde med at understøtte luftfartens klimaomstilling, herunder gennem vores indsats med bæredygtigt flybrændstof og infrastruktur til elektriske fly,” siger Jonas Abrahamsson.

 

Relaterede artikler:

Gør klar til elfly i svensk lufthavn

Nordiske konkurrenter foran CPH på biobrændstof

Sverige presser på for klimaafhængige startafgifter