Airbus A340.300 fra South African Airways. (Foto: © Thorbjørn Brunander Sund | Danish Aviation Photo)

South African Airways på vingerne igen

South African Airways har i løbet af weekenden genoptaget trafikken og undgår dermed et kollaps efter en ugelang strejke, der har været tæt på at koste selskabet livet.

Når et flyselskab har finansielle problemer, er det den rene gift, hvis kunderne pludselig stopper med at bestille billetter. Det er netop, hvad der skete for South African Airways (SAA), da kabinepersonalet og teknisk personale i over en uge har strejket for bedre lønforhold og for at undgå ledelsens planer om at afskedige 900 ud af 5.000 ansatte.

Det er nu lykkedes SAA at få lavet en aftale med det tekniske personale og kabinepersonalet, således at selskabets flyvninger er blevet genoptaget i løbet af weekenden.

Hovedparten af flyvningerne blev gennemført lørdag med undtagelse af en række aflysninger på indenrigsruterne og de regionale ruter. Men allerede i løbet af søndagen var SAA tilbage til et normalt trafikprogram.

“Vi er glade for at kunne meddele, at vi genoptager det normale trafikprogram. På vegne af SAA vil jeg gerne udtrykke vores dybe beklagelse over den ulejlighed, som vores loyale kunder er blevet ramt af under denne konflikt. Vi vil fortsætte med at hjælpe de passagerer, der stadig ikke har været i stand til at rejse, til at nå deres planlagte destination så hurtigt som muligt,” siger Philip Saunders, der er kommerciel direktør hos SAA.

Lønregulering til februar
Aftalen med fagforeningerne lyder på en lønstigning på 5,9 procent, selvom der har været et krav om en stigning på hele otte procent. Stigningen er retroaktiv og går tilbage til den 1. april, hvor selskabets regnskabsår starter. I februar 2020 udbetales den første regulerede løn, mens SAA i marts og april vil betale det beløb, som de ansatte har til gode tilbage fra regnskabsårets start. Dette er dog under forudsætning af, at der er penge i kassen.

“Der er en glæde at kunne meddele, at vi afblæser strejken i SAA og SAAT (South African Airways Technical) med øjeblikkelig virkning som følge af, at vi er nået til enighed om et lønudspil,” lyder det, ifølge Reuters, i en erklæring fra fagforeningerne.

Det er samtidig aftalt mellem parterne, at der ikke indledes drøftelser om nedskæringer før slutningen af januar måned.

Strejken vurderes at have kostet SAA omkring 350 millioner rand, hvilket svarer til 160 milioner kroner. Det belaster en i forvejen skrøbelig likviditet, og flere sydafrikanske kilder har været af den opfattelse, at selskabet var tæt på en konkurs, da pengekassen mere eller mindre er tom.

I løbet af de seneste tre år har den sydafrikanske stat give en økonomisk håndsrækning på samlet 9,2 milliarder kroner til SAA.

 

Relaterede artikler:

Altomfattende strejke truer luftfarten i Sydafrika

South African Airways lammes af strejke

Star Alliance-selskab vil fyre hver femte ansat