Anne-Marie Couderc, bestyrelsesformand i Air France-KLM. (Foto: AFKL)

Stærk kvinde i spidsen for Air France-KLM

Der er tilfredshed i ledelsen hos hollandske KLM efter udnævnelsen af den 68-årige Anne-Marie Couderc til ny bestyrelsesformand i Air France-KLM.

Det har længe knaget i fugerne i samarbejdet mellem franske Air France og hollandske KLM. Uenighederne brød i begyndelsen af maj ud i lys lue, da koncernchef Jean-Marc Janaillac valgte at tage sin afsked som følge af, at de ansatte i Air France besluttede at fortsætte den langvarige arbejdskonflikt, som indtil videre har kostet omkring 300 millioner euro, hvilket er over to milliarder kroner.

På et bestyrelsesmøde har den fransk-hollandske luftfartskoncern i denne uge udpeget den 68-årige Anne-Marie Couderc som ny bestyrelsesformand på midlertidig basis. Couderc har været medlem af bestyrelsen i Air France-KLM siden 2016 og har ministererfaring fra den franske regering fra 1995 til 1997 under Jacques Chirac-regeringen.

Samtidig med udnævnelsen af en ny bestyrelsesformand blev der nedsat en kollektiv ledelseskomité – Comité de Direction Collégiale – bestående af tre personer. Gruppen ledes af Frédéric Gagey, der i dag er koncernfinansdirektør i Air France. Han vil midlertidigt indtage rollen som koncernchef for Air France-KLM koncernen. Ledelsesgruppen består herudover af Franck Ternier, der er topchef hos Air France samt Pieter Elbers, der har en tilsvarende rolle hos KLM.

“Bestyrelsen har fuld tillid til, at ledelseskomitéen og koncernledelsen kan lede aktiviteterne i en overgangsperiode. Bestyrelsen har også bedt dem om at fortsætte det arbejde, der allerede er i gang med Air France-KLM´s strategiplan på mellemlang sigt. En opgave, der senere vil blive overdraget til den fremtidige koncernchef. For mit vedkommende vil jeg i særlig grad fokusere på at styrke koncernens samhørighed gennem denne periode,” siger Anne-Marie Couderc.

KLM opfordrer til ro og stabilitet
Dermed ser det ud til, at en truende separation i første omgang er afværget.

“Den midlertidige udnævnelse af Anne-Marie Couderc som ny bestyrelsesformand for Air France-KLM samt etableringen af ledelseskomitéen, hvor jeg selv er medlem sammen med Franck Terner og Frédéric Gagey – vil give vores organisation ro og stabilitet. Det er ekstremt vigtigt for vores kunder og personale, og jeg ser frem til samarbejdet med Anne-Marie Couderc.” siger KLM´s topchef Pieter Elbers i en kommentar.

Herudover får den afgående koncernchef og bestyrelsesformand Jean-Marc Janaillac et par ord med på vejen, og Pieter Elbers takker ham blandt andet for nogle vigtige strategiske tiltag, der er gennemført under hans ledelse. Bestyrelsen brugte også ordet “modig beslutning”, da man over for offentligheden skulle kommentere fratrædelsen.

Budskaberne fra de to flyselskaber er tydeligvis blevet godt og grundigt afstemt, inden kontakten til offentligheden. Der skal signaleres ro på de indre linjer.

“Genne den nye ledelseskomité vil jeg fortsat arbejde for Air France-KLM koncernen på lige fod med at fortsætte den succesfulde implementering af vores KLM-strategi, på samme måde som Franck Terner vil gøre dette for Air France. Bestyrelsen i Air France-KLM får dermed tid til at arbejde på en permanent løsning og organisering af koncernen. Det er vigtigt, at vi gennem hele koncernen genskaber den gode ånd, samhørighed og stabilitet, som vi havde tidligt i vores samarbejde. Det var tydeligvis succesfuldt for både Air France og KLM,” lyder det fra Pieter Elbers.

 

Relaterede artikler:

Air France-KLM-topchef har fået nok

Yderligere seks Air France-strejkedage i april

Samarbejdsproblemer i Air France-KLM