De-icing af fly i Stockholm Bromma-lufthavnen. Foto: Stockholm Bromma/Facebook

Stockholm-lufthavn mistede 80 procent af passagererne

Swedavias hårdest ramte lufthavn, Stockholm Bromma, tabte fire ud af fem passagerer i 2020 i forhold til året før. Den svenske lufthavnsoperatør mistede i alt 74 procent i sine 10 lufthavne.

De svenske lufthavne har været hårdt ramt under coronapandemien med markant faldende passagertal gennem de sidste 10 måneder.

Det viser tallene fra den statslige svenske lufthavnsoperatør, Swedavia, der ejer og driver i alt 10 lufthavne. Det er gået værst ud over lukningstruede Stockholm Bromma, der er den næststørste lufthavn i den svenske hovedstad og den tredjestørste på landsplan. Her er passagertallet faldet med 80 procent til 478.680 rejsende i 2020. Alene i december var tabet 97 procent.

Det samlede passagertab i Swedavias lufthavne i 2020 var lidt over 30 millioner til 10.225.000 rejsende, hvilket repræsenterer en nedgang på 74 procent. Det er første gang siden begyndelsen af 1980’erne, at antallet af passagerer har været så lavt, lyder det. Alene i december var tabet 86 procent.

Stockholm Arlanda mistede 75 procent af passagererne i 2020, og Sveriges største lufthavn håndterede 6.535.000 rejsende. Tabet på udenrigspassagerer var 76 procent, mens der var 67 færre indenrigspassagerer. Landets næststørste lufthavn, Göteborg Landvetter, håndterede 1.577.000 passagerer sidste år med et tab på 76 procent.

Forventer fortsat stor usikkerhed
De store passagertab i de svenske lufthavne skyldes hovedsageligt coronapandemien. Det kan dog ikke udelukkes, at der stadig ligger flyskam i tallene, hvor privatpersoner og virksomheder fravælger flyet som transportform.

”Pandemiens udvikling i kombination med nye og udvidede restriktioner bidrager til en fortsat meget usikker markedssituation i begyndelsen af ​​2021. Vintermånederne er også altid en sæsonmæssig svag periode for flyrejser,” siger Jonas Abrahamsson, koncernchef i Swedavia.

”Der er forudsætninger for en begyndende normalisering og en genopretning af flyrejser inden sommersæsonen. Men udviklingen er fuldstændig afhængig af pandemien og de store vaccinationsindsatser, der gøres nu. Vi forventer derfor fortsat stor usikkerhed med hensyn til efterspørgslen på flyrejser i fremtiden, og at pandemien også vil få en betydelig indvirkning i år.”

Krise for mange små regionale lufthavne
Swedavias syv regionale lufthavne håndterede i alt 1.664.000 passagerer i 2020, og tabet var samlet set 70 procent. Passagertabet i lufthavnene alene i december lå på mellem 68 og 92 procent.

Lufthavnene i Kiruna og Luleå klarede sig bedst sidste år med passagertab på henholdsvis 59 og 64 procent. Coronapandemien har således også været tydelig her om end noget mindre end i de største lufthavne.

Foruden Swedavias 10 lufthavne findes et stort antal regionale lufthavne, der typisk drives af de enkelte svenske kommuner. I disse lufthavne faldt passagertallet med 10 procent i 2019, og krisen er fortsat ind i 2020. Siden pandemiens begyndelse og frem til december havde 10 af de regionale lufthavne slet ingen passagerer haft.

Fremtiden for flere af lufthavnene er således usikker, ligesom tilfældet er med Swedavias Stockholm Bromma. Fremtiden for denne lufthavn har længe været diskuteret i Sverige, og det er umiddelbart ikke forretningsmæssigt rentabelt at fortsætte driften af den. Den nuværende lejeaftale med Stockholm by udløber i 2038, men en lukning før tid kan komme på tale.

 

Relaterede artikler:

Swedavia klar til at lukke Stockholm Bromma

Svenske storlufthavne nede med 83 procent

10 svenske lufthavne stadig uden trafik