Storstrejke truer i Oslo Gardermoen

Oslo Gardermoen vil være nødt til at lukke for alle lokalt afrejsende fra fredag morgen, hvis 250 sikkerhedsfolk nedlægger arbejdet som en konsekvens af sammenbrudte overenskomstforhandlinger.

I Norge er forhandlingerne mellem arbejdsgiverorganisation NHO Service og den store arbejdstagerorganisation Parat brudt sammen og 531 ansatte i Oslo Gardermoen er udtaget til at skulle gå i strejke, hvis ikke forhandlingerne genoptages.

I første omgang er det planen at 250 sikkerhedsfolk i Gardermoen skal nedlægge arbejdet fra fredag morgen. Hvis det sker, så vil Oslo Gardermoen-lufthavnen blive lukket for alle lokalt afrejsende passagerer fra kl. seks fredag morgen.

170 af de 250 sikkerhedsfolk arbejder nemlig i lufthavnens sikkerhedskontrol. Og uden dem på arbejde vil kapaciteten i sikkerhedskontrollen blive reduceret med 70 procent på en af lufthavnens travleste dage. Og det vil operatøren af Gardermoen-lufthavnen, Avinor, ikke byde passagererne.

”Med så stor en kapacitetsreduktion vil afgangshallen hurtigt blive fyldt, og det vil give store sikkerhedsmæssige udfordringer. Vores erfaring viser, at situationer med en så stor menneskemængde vil være stressende for nogle passagerer, og vi ønsker ikke en situation, hvor vi risikerer liv og helbred for de rejsende. Derfor lukker vi i tilfælde af strejke helt ned for afrejsende passagerer,” siger kommunikationschef i Oslo Lufthavn, Joachim Westh Andersen.

435 piloter udtages til strejke
Passagerer, der ankommer til Oslo Lufthavn vil ikke blive påvirket, hvis der er en strejke. Men transferpassagerer kan blive berørt. Der er også blevet varslet arbejdsnedlæggelser på andre af de i alt 46 norske lufthavne, som Avinor driver. Her forventes også forsinkelser og lignende konsekvenser for passagererne.

Risikoen for en strejke blandt sikkerhedsfolkene i Oslo Gardermoen kommer samtidig med at to norske pilotfagforeninger har varslet, at 435 SAS-piloter udtages til strejke fra torsdag morgen, hvis ikke SAS og fagforeningerne indgår en ny overenskomst inden midnat mellem onsdag og torsdag.

 

 

Relaterede artikler:

Strejke kostede SAS og Norwegian op mod 150 mio. kr.

Norske lufthavnsstrejker breder sig

Norske strejker giver kun få aflysninger