Inde fra terminalen i Gøteborg Landvetter. Foto: Gøteborg Landvetter/Facebook

Strejke kan true svensk flytrafik

Den svenske fagforening Transport udsender strejkevarsel, der risikerer at genere flytrafikken fra 3. juli. Strejken vil blandt andet omfatte sikkerhedskontrollører i lufthavne i Gøteborg og Stockholm.

Højsommeren nærmer sig med hastige skridt og dermed også ekstra travlhed i luftfartsbranchen, når folk skal rejse på ferie.

Nøjagtig som i Danmark forventes en travl luftfartssommer i Sverige, når landets borgere drager mod sydens sol, på storbyferie eller noget helt tredje. Men rejsende fra visse svenske lufthavne risikerer nu at få spoleret feriens begyndelse eller slutning som følge af strejkende lufthavnspersonale.

Således har den svenske fagforening Transport varslet strejke blandt sikkerhedsmedarbejdere, og de lufthavne, der kan blive berørt, er Gøteborg Landvetter og Stockholm Bromma, der er henholdsvis den største og næststørste lufthavn i de respektive byer. Det rapporterer Sveriges Radio.

Sagen handler om, at der er gået hårdknude i forhandlingerne om en overvågnings- og sikkerhedsaftale mellem Svenska Transportarbetareförbundet og Almega Säkerhetsföretagen.

Strejke i flere faser
Som følge af, at forhandlingerne er gået helt i stå, har fagforbundet Transport altså nu udsendt varsel om strejke til potentiel stor gene for svenske rejsende hen over højsommeren.

”For at få flere ind i faget, og folk som også bliver, skal vi hæve startlønnen og belønne erfaring og kompetence. Men det siger Almega blankt nej til,” siger Tommy Wreeth, forbundsformand i Transport i en pressemeddelelse ifølge det svenske medie SVT.

Fagforeningen oplyser, at konflikten vil bryde ud i forskellige faser, hvis parterne ikke bliver enige om en ny aftale senest 28. juni 2023. Mandag 3. juli vil den første strejke gå i gang og vil omfatte sikkerhedskontrollører i henholdsvis Landvetter- og Bromma-lufthavnene.

To dage senere – 5. juli – vil en strejke begynde i Stockholm Arlanda, der er den største lufthavn i den svenske hovedstad. Strejken vil gå ud over håndteringen af fragt. Herudover vil der fredag 7. juli bryde en strejke ud blandt sikkerhedspersonale på atomkraftværket Ringhals.

”Uansvarligt og beklageligt”
Hos Almega Säkerhetsföretagen beklager man strejkevarslet fra fagforeningen Transport, da Almega mener, at fagforeningen kommer med helt urimelige krav i forhandlingerne.

”Det, det handler om, er, at Transport vil have mere end alle andre på det svenske arbejdsmarked. Dette er både uansvarligt og beklageligt. Vores håb er, at vi nu kan nå til enighed under mægling, inden konflikten bryder ud,” siger Adam Dobbertin, forhandlingschef i Almega Security Companies i en pressemeddelelse.

De to svenske lufthavne, der kan risikere strejke blandt sikkerhedskontrollørerne, er altså Gøteborg Landvetter og Stockholm Bromma, der hver især håndterede i alt 4,45 millioner og 1,12 millioner passagerer i 2022.

 

Relaterede artikler:

Over tre millioner passagerer for første gang siden COVID-19

Swedavia: Alt peger på intens rejsesommer

Her er de 20 største lufthavne i Norden i 2022