Passagerer i Oslo-Gardermoen. (Foto: Espen Solli | Avinor | PR)

Syv norske lufthavne kan blive ramt af strejke

Onsdag middag kan en strejke bryde ud i syv norske lufthavne, herunder også Oslo Lufthavn. Norges næststørste lufthavn i Bergen kan risikere at måtte lukke for kommerciel trafik.

Tirsdag formiddag mødes repræsentanter fra arbejdsgiverforeningen Spekter og LO-forbundet Norsk Tjenestemannslag (NTL) til mægling hos den norske rigsmægler i et sidste forsøg på at lande en ny overenskomst for brand- og redningspersonale, trafikpersonale og andre funktionærer i de norske lufthavne.

Kommer de to parter ikke overens med en ny aftale, vil 140 NTL-medlemmer gå i strejke fra onsdag den 12. juni kl. 12.00, hvilket i givet fald vil skabe store forstyrrelser i de pågældende lufthavne.

Ifølge en pressemeddelelse fra den norske lufthavnsoperatør Avinor, der driver 43 statsligt ejede lufthavne, vil en eventuel strejke få store konsekvenser for flytrafikken.

De 140 medlemmer af NTL, der vil være udtaget til strejke, fordeler sig på i alt syv Avinor-lufthavne, hvor Oslo, Bergen og Ålesund er de største. De fire øvrige lufthavne er Brønnøysund, Førde, Kirkenes og Kristiansand.

Ingen flytrafik til og fra Bergen
Avinor har samtidig udarbejdet en oversigt over, hvad der vurderes at kunne blive konsekvenserne ved strejkens begyndelse.

I Oslo Lufthavn, som er landets største, er der umiddelbart ingen fare for større forstyrrelser, hvilket er anderledes i Flesland-lufthavn ved Bergen, hvor 53 af de 140 medlemmer, der er udtaget til strejke, ikke vil være på plads.

En strejke vil i Flesland betyde, at det kun vil være muligt at håndtere ambulanceflyvninger, sø- og redningstjeneste samt helikoptertrafik til og fra offshore. Dermed stopper den øvrige flytrafik, hvilket også omfatter Norwegian og SAS’ ruter til København samt Widerøes rute til Billund.

“For rejsende i Bergen Lufthavn får strejken store direkte konsekvenser, eftersom al passagertrafik stopper. Det betyder, at rejsende, som har planlagt at skulle flyve til eller fra Bergen Lufthavn bør vurdere at finde alternative måder at rejse på,” siger lufthavnsdirektør Helge Eidsnes.

I de øvrige fem lufthavne vil der blive forstyrrelser i varierende omfang, og lufthavnene i Brønnøysund og Førde må indstille al flytrafik.

 

Relaterede artikler:

Enighed om ny aftale: Ingen Norwegian-strejke

13 timers overtid: Luftfartsstrejke afværget

Forsøger at undgå pilotstrejke hos Norwegian