Terminal 3 i Københavns Lufthavn. (Foto: Ole Kirchert Christensen)

Ingen bavnebål mod lufthavnsudvidelse

Kommunens brandregler forhindrer flere foreninger i at tænde et bavnebål som symbol på modstand mod udvidelsen af CPH. De må nøjes med fakler, fællessang og en opfordring til andre.

En del flyselskaber og lufthavne arbejder i disse år henimod at nedbringe klimaaftrykket fra aktiviteterne på en sådan måde, at der kan foretages en grøn omstilling samtidig med, at forretningen fortsat vokser, og arbejdspladserne består.

Det er dog ikke alle, der mener, at det er den rigtige tilgang. Heriblandt er flere foreninger, som søndag i denne uge vil afvikle atter en demonstration, der skal rette opmærksomhed mod udvidelsen af Københavns Lufthavn, som foreningerne er stærkt utilfredse med.

Det er foreningerne Bevar Jordforbindelsen, Rådet for Bæredygtig Trafik og NOAH Trafik, der står bag demonstrationen, der finder sted to dage før, at Folketinget officielt åbner den første tirsdag i oktober, og det er ikke tilfældigt.

Må tage til takke med fakler
I det kommende folketingsår skal landets politikere behandle et lovforslag om udvidelsen af lufthavnen, og i sin nuværende form mener foreningerne, at det er skudt ved siden af, da det vil føre til flere operationer i hovedstadslufthavnen, hvilket vil øge den samlede mængde a udledninger.

I en skrivelse opfordrer foreningerne ligesindede andre steder i landet til at tænde bavnebål for at vise deres modstand mod lufthavnsudvidelsen og andre infrastrukturprojekter, som de mener vil være i strid i med klimdagsordenen.

”Der er en gammel tradition med at tænde bål på bakker og langs strande, når landet står i våde. Altså, at vi slår alarm og gør os klar til modstand. Derfor vil en lang række modstandsgrupper mod fossile infrastrukturprojekter tænde bål søndag aften.”

Demonstrationen mod Københavns Lufthavn vil finde sted på Amager Strand, hvor deltagerne vil mødes, høre to taler og synge fællessange. Her må man dog nøjes med fakler, da kommunens brandregler ikke tillader, at der tændes bål, fortæller Rådet for Bæredygtig Trafik.

Vil gerne i dialog
Hvor mange demonstrationer, der ender med at blive afviklet kommende søndag vides ikke, men i skrivende stund fremgår det af den Facebookside, der skulle samle oplysningerne om dem, at det udelukkende er den på Amager Strand, der er planlagt.

Ved en tidligere lejlighed har Lise Agerley Kürstein, der er kommunikations- og pressechef ved Københavns Lufthavn, fortalt til Check-in.dk, at man gerne lytter til forskellige interessenter, der har holdninger til fremtiden for lufthavnen

”Vi har løbende haft demonstrationer i lufthavnen, og demonstranterne er altid velkomne til at udtrykke deres holdning. Vi vil gerne i dialog med vores naboer og inviterer løbende til nabomøder og deltager i beboermøder på Amager, som giver mulighed for dialog om vores udviklingsplaner.”


Relaterede artikler:

Københavns Lufthavn skruer forventningerne op

Takststigninger i CPH på 28 procent

Vil demonstrere mod udbygning af CPH