BCD: Ingen ulovlige billetkombinationer

Erhvervsrejsebureauet BCD Travel kunne i sidste uge afsløre, at næsten 60 procent af samtlige reservationer bliver foretaget via online-systemer. Nu rettes en kritik mod BCD Travel for at lave ‘ulovlige’ priskombinationer.

Hos BCD Travel har man et nordisk egenudviklet IT-system, der kan beregne et utal af billetkombinationer og dermed sikre kunderne den lavest mulige billetpris, uanset valg af kanal.

Systemet hedder Pricebuster og anvendes af bureauets erhvervskunder i en online-version kaldet Business Online, mens BCD Travel´s rejsekonsulenter også bruger systemet i tilpasset version som internt arbejdsværktøj.

Netop Pricebuster-systemet har været medvirkende til, at BCD Travel kan prale af at have branchens højeste “online adoption rate“ på 58 procent, hvilket er næsten det dobbelte af konkurrenterne fra Carlson Wagonlit Travel og VIA Egencia.

Ulovlige “krydsbilletter“
Nu hævder en kilde i branchen, at BCD Travel benytter sig af ulovlige metoder til at sikre kunderne de billigste billetter.

“I henhold tilIATA-resolution 830A stk. 1.12, så er det ikke tilladt for en udstedende agent at omgå et flyselskabs prispolitik ved hjælp af fiktive strækninger. BCD Travel´s Pricebuster udregner automatisk de såkaldte krydsbilletter, hvor en returbillet kan være billigere end en publiceret enkeltbilletpris. Der bookes og udestedes en flybillet, hvor returrejsen er fiktiv,“ hævder kilden.

KIlden som ønsker at bevare sin anonymitet grundet sin tilknytning til branchen, finder det “helt vildt“, at BCD Travel giver kunderne adgang til et online-system, hvor et flyselskabs prispolitik bevidst bliver omgået.

Men tilsyneladende er det skudt forbi, i forhold til havde BCD Travel´s avancerede IT-system egentlig rummer af muligheder.

“Jeg har på intet tidspunkt nævnt noget om krydsbilletter, netop fordi vi er opmærksom på at denne fremgangsmåde er ulovlig. Det Pricebuster gør er, at den kombinerer flere pristyper, herunder også flybilletter betalt med bonuspoint ind i samme reservation og det er ikke det samme som at lave krydsbilletter,“ foklarer BCD Travel´s kommercielle direktør, Per Markussen.

Kun i Norden
Pricebuster-systemet anvendes kun af BCD Travel i Norden. På de andre markeder har Pricebuster endnu ikke vundet indpas, selvom BCD Travel på et tidspunkt havde planer om at udrulle systemet udenfor Norden.

“Jeg synes, at det er mærkeligt, at Pricebuster-systemet ikke er implementeret i hele BCD-kæden, hvis det er så godt. Kan det skyldes, at BCD Nordic er på kant med IATA-lovgivningen om agent-virksomhed?“ spørger kilden retorisk.

Det afvises klart og kontant af Per Markussen fra BCD Travel.

“Grunden til at Pricebuster ikke er implementeret i resten af BCD er, at vi arbejder på forskellige platforme.“