Sådan kan den nye terminalbygning i Nuuk komme til at se ud. Illustration: Zeso Architects

Dansk virksomhed skal opføre terminal og flyveledertårn

MT Højgaard International har vundet totalentreprisen på opførelse af bygninger i nye atlantlufthavn i Nuuk i Grønland. Byggeriet begynder til sommer.

I slutningen af 2023 skal den nye atlantlufthavn i Nuuk i Grønland stå færdig. Lufthavnsselskabet Kalaallit Airports International har siden 2016 været i gang med at etablere lufthavnen, som skal have landingsbane med længde til internationale flyvninger, to rulleveje, tårnfunktion i selvstændig bygning samt et terminalområde med forplads.

Det bliver den danske virksomhed MT Højgaard International, der skal opføre bygningerne til den nye lufthavn i Nuuk. MT Højgaard er i forvejen etableret i Grønland og virksomheden vandt totalentreprisen på projektet efter en licitation, oplyser Kalaallit Airports International i en pressemeddelelse.

”Det er meget glædeligt at denne del af projektet har opnået en vellykket licitation. Bygningerne er essentielle for lufthavnsprojekterne, og skal sætte standarden for serviceniveau og passageroplevelsen i de nye internationale lufthavne,” siger Aviaaja Karlshøj Knudsen, projektdirektør i Kalaallit Airports International.

Arkitektur afspejler den grønlandske natur
Det samlede projekt består af projektering og opførelse af en terminalbygning på 7.200 kvadratmeter, en servicebygning til lufthavnens materiel på 3.200 kvadratmeter og et nyt flyveledertårn på 230 kvadratmetter.

Alle tre bygninger udføres som stålkonstruktioner beklædt med lette facader af henholdsvis glaspartier og alu-kassetter. Terminalbygningen skal have en facadebeklædning med en struktur, som skal afspejle landskabet i Nuuk med fjelde, der omkranser byen. Projektet bliver bygget af materialer af høj kvalitet.

Byggeriet starter til sommer

Projekteringen af de nye bygninger, som MT Højgaard International udfører i samarbejde med Zeso Architects, begynder i januar, og byggeriet skal efter planen starte på pladsen i Nuuk 1. juli 2021.

”Vi er begejstrede for at have Zeso Architects, som har et indgående kendskab til projektet, med om bord. Derudover har vi glæde af, at vores egne ingeniører har lang erfaring med at arbejde under de barske vejrforhold og de høje krav til planlægning, som de lange leverancetider på materialer medfører,” siger Jóannes Niclassen, administrerende direktør for MT Højgaard Grønland.

Tårnet skal afleveres i juni 2022, mens terminalbygningen og servicebygningen skal afleveres juni 2023.

Den danske entreprenør Munck Gruppen vandt i 2019 hovedentreprisekontrakterne om anlæggelse af landingsbanen i den nye lufthavn i Nuuk samt landingsbanen i den anden nye atlantlufthavn, som er under opførelse i Ilulissat i Grønland.

Relaterede artikler:

Grønlandske lufthavne vil have direkte ruter fra Asien

Advarer om økonomien i grønlandsk lufthavnsprojekt

Kontrakter om nye lufthavne er underskrevet