En motor fra den britiske motorproducent Rolls-Royce. Foto: Rolls-Royce

Derfor smider kineserne mønter efter flyene

Kina har et voksende problem med flypassagerer, der smider mønter ind i flyenes motorer. Der har været flere af disse episoder gennem de seneste år i det folkerige land.

En bekymrende tendens udspiller sig i disse år i Kina. En tendens, der kan have store konsekvenser for luftfarten i landet.

Siden 2017 har der været mindst fem hændelser med flypassagerer, der har kastet mønter ind i – eller hen mod – flymotorer. Den seneste fandt sted for nogle dage siden, og episoderne vækker bekymring.

De bizarre episoder har udløst snak om, hvad der går gennem passagerernes hoveder, når de smider mønter ind i en avanceret og dyr motor, som folks liv er afhængige af. På sociale medier er emnet blevet rigt diskuteret, og ofte menes fænomenet at have noget med overtro at gøre. Det skriver det kinesiske medie that’s magazine.

Kvindelig buddhist kastede mønter mod motor
Den første episode med en passager, der kastede mønter ind i en motor, opstod så vidt vides i juni 2017. En 80-årig kvindelig buddhist kastede ni mønter mod en motor på et fly fra China Southern Airlines i Shanghai Pudong International Airport. I kølvandet på dette blev det bemærket, at kvinden var buddhist, og at hun var overtroisk.

Der er ifølge Pew Research Center cirka 488 millioner buddhister i verden, så det undrer folk, at der egentlig ikke er flere møntkast mod flymotorer. Men kast af mønter er generelt ikke en buddhistisk tradition. Til gengæld er kast af mønter velkendt i den vestlige verden, hvor folk smider mønter i springvand for held og lykke.

Det står imidlertid ikke klart, hvorfor visse personer har taget skikken videre og begyndt at kaste mønter ind i dyrebare flymotorer. Det er fra flere sider dog blevet antaget, at dette fænomen også har sammenhæng med overtro.

Mand blev anholdt af politiet for møntkast
Den seneste episode med en møntkastende flypassager skete i forbindelse med en afgang fra det kinesiske flyselskab GX Airlines. En mandlig passager kastede en håndfuld mønter ind i en af flyets motorer. Det skriver Newsweek.

Flyselskabet har efterfølgende i en erklæring oplyst, at lufthavnsmedarbejdere fandt mønter på jorden under motoren i en inspektion før afgang. Personalet fandt frem til manden, der erkendte at have smidt mønterne mod motoren. Han blev derefter anholdt af politiet.

Myndighederne fandt alle seks mønter, som manden havde smidt. De var pakket ind i rødt papir for at bringe held, lyder det. Flyvningen fra Weifang til Haikou blev dog alligevel aflyst for at sikre de næsten 150 passagerers sikkerhed.

 

Relaterede artikler:

Over 30 nye lufthavne i Kina inden 2025

Kina har forsøgt at købe nordisk lufthavn

Ny Kina-rute til Norden