Det ekspansive mellemøstlige luftfartsselskab Emirates fik i finansåret 2010/11 et rekordoverskud på 30 milliarder kroner. Fra august flyver selskabet også fra København til Dubai og Emirates kan tilsyneladende noget ingen andre formår.
Et luftfartsselskab, der har overskud, er i sig selv en sjældenhed, men et ekspansivt luftfartsselskab, der i disse tider præsenterer et rekordstort overskud, bringer Emirates op i højere luftlag end alle andre konkurrenter.
Koncernchef og CEO i Emirates, Sheikh Ahmed bin Saeed Al Maktoum, har netop fremlagt et årsregnskab for 2010/11, hvor overskuddet steg med 43 % til rekordniveauet $1,6 milliarder. Det svarer til godt 8,3 milliarder danske kroner.
Og det er ikke blot en enlig svale, hvor ekstraordinære begivenheder har bragt bundlinjen i plus. For Emirates har med årsregnskabet for 2010/11 præsteret overskud ikke færre end 23 år i træk.
Det gør med rette selskabet til et af de mest beundrede og samtidig mest frygtede i branchen. Mens mange andre netværksselskaber kigger måbende til, formår Emirates at øge overskud og samtidig udbygge rutenetværket i imponerende hast.
Selskabet tænker ganske enkelt luftfart på en anden måde.
“Emirates udfordrer til stadighed forestillingen om luftfartsindustriens begrænsninger, og opfordrer til fuldkommen fri konkurrence, der uomtvisteligt vil være en fordel for kunden,“ siger koncernchef i Emirates, Sheikh Ahmed bin Saeed Al Maktoum.
Samtidig forudser koncernchefen, at Emirates vil påvirke luftfarten endnu mere i fremtiden.
“I takt med at vi fortsætter vores vækst, er vi så ambitiøse, at vi tror, at vi kan medvirke til en forandring på den luftfartspolitiske scene“, siger Sheikh Ahmed bin Saeed Al Maktoum.
Emirates har naturligvis ikke været forskånet for politisk ustabilitet i regionen og naturkatastrofen i Japan, men i modsætning til flertallet af konkurrenterne lykkedes det selskabet at reagerer hurtigt og konsekvent og tilpasse kapaciteten ved at flytte kapacitet rundt.
Den 1. august åbner Emirates rute fra Dubai til København. En Airbus A330-200 med plads til 237 passagerer vil i første omgang forbinde København og Dubai. Efter planen vil Emirates fra 1. februar 2012 indsætte en Boeing 777-200ER til København, således at kapaciteten udvides til 286 sæder dagligt.
Emirates øgede omsætningen med over 26 % til $ 15,6 milliarder eller godt 81 milliarder danske kroner.
Selskabets succes afspejlede sig direkte i en vækst i passagerantallet på 14,5 % til 31,4 millioner i det seneste regnskabsår. Samtidig satte selskabet rekord med en kabinefaktor på 80 % til trods for, at selskabet udvidede sin kapacitet med 13 %.
Selskabet har en uhyre ambitiøs vækstplan, og i det forgangne år indgik man aftale om køb af yderligere 32 Airbus A380 og 30 Boeing 777-300ER fly. Dermed har selskabet sammenlagt en ordrebeholdning på 193 fly til en samlet værdi af over 340 milliarder kroner.
I forvejen er Emirates verdens største operatør af Airbus A380 og Boeing 777 med henholdsvis 15 og 86 i drift.