Terminal 2A og 2B i Paris Charles de Gaulle Airport. (Foto: Fyodor Borisov | CC 3.0)

EU afviser at ændre slot-regler

Talsmand for EU afviser umiddelbart IATA’s ønske om at få reglerne for lufthavns-slots suspenderet i lyset af coronaviruskrisen.

Ønsket fra flyselskabernes internationale sammenslutning IATA om øjeblikkeligt at suspendere reglerne for lufthavns-slots (start- og landingstilladelser, red.) på baggrund af ​​coronaviruskrisen vinder ikke umiddelbart gehør hos EU-Kommissionen. Det skriver Aviation Daily.

Generaldirektøren for EU-Kommissionens Generaldirektorat for Mobilitet og Transport (GD MOVE) siger til Aviation Daily, at Kommissionen har brug for mere solide data fra IATA.

”På dette tidspunkt har IATA kun sendt mig ti farverige grafer (der viser eksempler på trafikfald, red.). Men det er ikke solide data,” siger generaldirektør Henrik Hololei til Aviation Daily.

Suspendering af regler i sommerfartplanen
IATA anmodede 2. marts om, at slotreglerne blev suspenderet globalt for hele sommerfartplanen fra slutningen af ​​marts til slutningen af ​​oktober. Problemet er ifølge flyselskabernes organisation en bestemmelse om, at flyselskaberne skal operere mindst 80 procent af de slots, de får tildelt i lufthavnene.

I den aktuelle krisesituation med suspenderede ruter og faldende efterspørgsel på flyrejser kan det ifølge IATA blive et problem for flyselskaber at leve op til reglen i de kommende måneder.

Ved at ophæve slotreglerne vil flyselskaberne ifølge IATA få den nødvendige fleksibilitet til at skære ned på antallet af ruter og flyvninger uden at risikere at miste adgang til lufthavns-slots i den næste sommersæson i 2021.

80-procent-reglen er tidligere blevet suspenderet før – eksempelvis efter udbruddet af SARS-virus i 2003.

Ingen risiko for slots i vinterfartplan
Ifølge Henrik Hololei er myndighederne ikke i øjeblikket nødt til at skride til handling i forhold til slotreglerne. Flyselskaberne risikerer nemlig ikke at miste adgang til slots i den næste vinterfartplan, selv om slotreglerne bibeholdes, påpeger generaldirektøren.

Samtidig argumenterer Henrik Hololei for, at der endnu ikke er nok data til at støtte en generel suspension, ligesom han ifølge Aviation Daily peger på nogle scenarier, hvor efterspørgslen på flyrejser i Europa vil kunne vende tilbage i løbet af andet kvartal og dermed gøre en ophævelse af slotreglerne unødvendig.

For specifikke ruter, som eksempelvis ruter fra Europa til Kina eller ruter til Norditalien, kan flyselskaberne allerede henvise til ekstraordinære omstændigheder og på den baggrund blive friholdt for reglen i de konkrete tilfælde.

Lufthavne bakker op om EU’s kurs
Også lufthavnenes organisation ACI mener, at det er for tidligt at give flyselskaberne en carte blanche til at få reglerne ophævet. ACI Europes præsident Jost Lammers peger ligesom EU-Kommissionen på, at det er nødvendigt at indsamle mere data først.

Der er mere end 200 slotregulerede lufthavne i verden, og de håndterer ifølge IATA omkring 43 procent af den samlede flytrafik.

 

Relaterede artikler:

IATA ønsker slot-reglerne midlertidigt suspenderet

EasyJet køber Thomas Cook-slots i Gatwick

Vil have 150 nye slots i udvidet Heathrow