Finnair-personale i Helsinki Airport. (Foto: Mikko Ryhänen / Woodpecker)

EU vil støtte afskediget personale fra Finnair

EU-Kommissionen vil hjælpe 500 tidligere ansatte i Finnair i arbejdet med at finde nyt job. Den økonomiske støtte – der afventer godkendelse – vil være på 13,4 millioner kroner.

Tidligere ansatte i Finnair, der har mistet jobbet under coronapandemien, kan se frem til en økonomisk håndsrækning fra EU-Kommissionen.

EU-Kommissionen vil hjælpe 500 tidligere ansatte i det finske flyselskab, og hjælpen vil være på 1,8 millioner euro, eller hvad der svarer til 13,4 millioner kroner. Pengene skal komme fra European Globalisation Adjustment Fund (EGF), og de skal være med til at hjælpe de afskedigede medarbejdere med at finde nyt job. Det skriver EU-Kommissionen i en pressemeddelelse.

Pengene fra EGF – blot kaldt Globaliseringsfonden på dansk – skal helt konkret være med til at give de arbejdsløse yderligere uddannelse eller træning. Den økonomiske hjælp kan også bruges som støtte til at starte egen virksomhed. De afskedigede Finnair-medarbejdere vil desuden kunne få dækket udgifter til rejser, ophold eller flytning i relation til jobsøgning eller uddannelse.

’Støtte vil hjælpe folk videre i job’
Det er imidlertid ikke kun tidligere Finnair-ansatte, der kan se frem til støtte. Også ex-KLM-ansatte – helt nøjagtig 1.200 – kan få del i penge fra Globaliseringsfonden. Her er der tale om fem millioner euro (37,2 millioner kroner, red.), og pengene skal også her gå til hjælp til at komme videre i ny beskæftigelse.

”Som en konsekvens af COVID-19-pandemien faldt antallet af passagerflyvninger dramatisk over hele verden. Med i alt 6,8 millioner euro i økonomisk støtte fra EGF, der blev foreslået i dag (onsdag, red.), viser vi solidaritet med 1.700 tidligere KLM- og Finnair-ansatte. Denne støtte vil hjælpe disse mennesker med at omskole sig og finde nye job,” siger Nicolas Schmit, EU-kommissær for beskæftigelse og sociale rettigheder.

Holland og Finland har sendt separate ansøgninger om støtte fra Globaliseringsfonden for at hjælpe de mange hundreder arbejdsløse borgere videre.

Afventer godkendelse i EU
Anslåede omkostninger til støtte for de tidligere Finnair-ansatte er samlet set 2,9 millioner euro, hvoraf EU altså vil bevilge 1,8 millioner euro. De tilsvarende tal for ex-KLM-ansatte er 8,4 millioner euro og – som nævnt – fem millioner euro. De resterende beløb finansieres af finske myndigheder og af KLM selv.

Forslaget til økonomisk støtte fra EU-Kommissionen til de afskedigede Finnair- og KLM-ansatte skal godkendes af Europa-Parlamentet og af Rådet.

 

Relaterede artikler:

Finnair afskediger 700 ansatte

KLM vil afskedige yderligere op til 1.000 ansatte

Air France-KLM vil skære yderligere 6.000 stillinger