Wizz Air A320-fly.

FPU: Dybt problematisk med Wizz Air-satsning

Den danske fagforening FPU ser med stærkt kritiske øjne på, at lavprisselskabet Wizz Air vil etablere sin første base i Skandinavien. ”Vi har frygtet, at de vil udnytte coronakrisen,” siger FPU-næstformand.

Da Wizz Air i sidste uge overraskende præsenterede planer om at gå ind på indenrigsmarkedet i Norge på tre ruter fra Oslo Lufthavn, fik det straks den norske fagforening Parat Luftfart på banen med krav om, at det ungarske lavprisflyselskab følger spillereglerne på det norske arbejdsmarked.

Ifølge Parat Luftfart er Wizz Air nemlig kendt for at tilbyde dårlige arbejdsvilkår og være fjendtligt indstillet overfor fagforeninger.

Den samme opfattelse har den danske fagforening FPU, som organiserer piloter og kabinepersonale i både danske og udenlandske selskaber. FPU ser et stort problem i, at Wizz Air netop nu satser på det skandinaviske marked.

Presser SAS og Norwegian
”Wizz Air nægter at samarbejde med fagforeninger og er kendte for social dumping og dårlige arbejdsvilkår,” siger Anders Mark Jensen, næstformand i FPU, til fagforeningens eget medie Luftfart.nu.

”Det er dybt problematisk, at vi nu ser, at de kaster sig over det skandinaviske marked, mens selskaber som SAS og Norwegian er i knæ på grund af coronakrisen. Vi har netop frygtet, at de ville udnytte coronakrisen til at presse de selskaber, der tegner overenskomst med deres medarbejdere og har ordnede forhold,” siger Anders Mark Jensen.

Wizz Air vil oprette en base i Oslo Lufthavn og fra 5. november flyve dagligt fra Oslo til Bergen, Tromsø og Trondheim med to Airbus A320-fly. Det ungarske lavprisflyselskab planlægger ikke at ansætte norske medarbejdere, men de medarbejdere, der skal flyve på ruterne i Norge, vil ifølge selskabets koncernchef József Váradi få en løn baseret på norske markedsstandarder.

FPU: Vigtigt at stå sammen

FPU mener ligesom Parat Luftfart, der repræsenterer kabineansatte og piloter i Norge, at de ansatte i Wizz Air skal have ordnede løn- og arbejdsforhold og lov til at organisere sig i fagforeninger.

”Vi bakker fuldt op om den norske fagbevægelse og støtter dem i kampen mod social dumping. Det seneste træk fra Wizz Air har endnu engang bekræftet os i, hvor vigtigt det er stå sammen og kæmpe for ordnede vilkår,” siger Anders Mark Jensen til Luftfart.nu.

 

Relaterede artikler:

”Wizz Air skal følge spilleregler på det norske arbejdsmarked”

Byder konkurrence fra Wizz Air velkommen

Wizz Air i lynoffensiv mod Norwegian og SAS