Icelandair-fly i Keflavik International Airport (Foto: Icelandair)

Icelandair laver aftaler med piloter

Icelandair og den islandske pilotforening har indgået en ny kollektiv overenskomstaftale, der løber fem år frem, og som fremadrettet giver flyselskabet større fleksibilitet.

Alt imens coronakrisen kradser i Icelandair, har flyselskabet nået til enighed med den islandske pilotfagforening, The Islands Airline Pilots Association (FIA), om en ny kollektiv overenskomstaftale.

Den nye aftale løber frem til den 30. september 2025, oplyser Icelandair Group. Aftalen opfylder Icelandairs opstillede mål om væsentligt at øge produktiviteten og fleksibiliteten i selskabet.

”Piloterne er stolte over at have nået de mål, der er sat for at forbedre Icelandairs konkurrenceevne. Aftalen sikrer, at selskabet er godt forberedt på at konkurrere på ethvert marked på lang sigt og udnytte de muligheder, der helt sikkert vil opstå, ”siger Jón Þór Þorvaldsson, formand for pilotforeningen FIA, til det islandske medie RÚV.

Icelandair afholder vigtigt investormøde
Hos Icelandair er der stor glæde over denne nye overenskomstaftale, hvor selskabet har fået stor støtte af piloterne.

”Der blev foretaget store ændringer i aftalen, der sikrer øget arbejde fra piloter og giver selskabet større fleksibilitet i udviklingen af ​​Icelandair-rutenettet. Med denne aftale kaster piloterne deres vægt bag firmaet i lang tid fremover,” siger Nils Bogason, koncernchef i Icelandair, til RÚV.

Icelandair er endnu ikke enige med kabinebesætningen om en ny overenskomstaftale, og en ny aftale ser ud til at have længere udsigter. De to parter mødtes onsdag i sidste uge, men der er angiveligt ikke planlagt et nyt møde.

Den 22. maj afholder afholder Icelandair Group et aktionærmøde, og flyelskabet er under stort pres for at lande aftaler med alle resterende medarbejdere. På dette møde vil muligheden for at refinansiere virksomheden blive diskuteret. Hvis det lykkes, har den islandske regering tilbudt et statsgaranteret lån til Icelandair som hjælp i forbindelse med coronakrisen.

Stor reduktion af arbejdsstyrke
I slutningen af april varslede Icelandair-koncernen en stor fyringsrunde. Selskabet meddelte, at det er nødvendigt at nedlægge cirka 2.000 fuldtidsstillinger ud af i alt 4.500 stillinger. Det svarer til 45 procent af den samlede arbejdsstyrke.

Icelandair så sig nødsaget til at foretage de mange afskedigelser som følge af coronakrisen. Selskabet håber, at forretningen kan blive opjusteret, når rejseefterspørgslen begynder at stige igen.

Den amerikanske hedgefond PAR Capital Management er Icelandairs største aktionær med 12 procents ejerskab. Forskellige islandske pensionskasser ejer næsten halvdelen af selskabets aktier.

I de seneste uger har Icelandair udelukkende haft få flyafgange til London Heathrow, Stockholm og Boston, og disse flyvninger understøttes af den islandske regering. Ingen andre flyvninger opereres i øjeblikket til eller fra Island.

 

Relaterede artikler:

Icelandair taber 1,4 milliarder kroner i første kvartal

Icelandair afskediger 45 procent af de ansatte

Icelandair på kapitaljagt