En Dash 8-200 fra Air Greenland. Foto: Emil Stach/Air Greenland

Luftalarm i Nuuk forud for sikkerhedslanding

En Dash 8 fra Air Greenland måtte søndag morgen sikkerhedslande kort efter afgang fra Nuuk som følge af en motorfejl. Forud for landingen blev luftalarmen sat i gang.

Indbyggerne i Nuuk kunne søndag morgen høre byens luftalarm, der blev aktiveret kort før klokken otte som følge af en situation med et fly fra Air Greenland.

En Dash 8-200 fra det grønlandske flyselskab lettede klokken 07.34 på rutenummer GL1540 fra Nuuks lufthavn med retning mod Kangerlussuaq. Piloterne fik dog kort efter afgang en indikation i cockpittet på, at den ene af flyets to motorer havde en fejl.

Piloterne besluttede derfor at slukke den fejlramte motor og straks flyve retur til Nuuk, hvor det foretog en sikkerhedslanding klokken 08.02 på kun én motor. Det oplyser Air Greenland, der desuden fortæller, at alle passagerer og besætning er i god behold.

”Hvert år øver vores piloter sikkerhedslandinger i simulator, også situationer som den vi oplevede her til morgen, hvor de skulle lande med én motor. Dagens landing forgik helt efter bogen, og jeg kan kun rose vores dygtige piloter og Mittarfeqarfiits beredskab, som også helt efter proceduren stod klar på banen,” siger John Nielsen, flyvechef i Air Greenland.

Hurtig aktivering af beredskab
Air Greenland oplyser, at byens luftalarm blev aktiveret, da der var under 20 minutter til landing, da piloterne rapporterede om situationen. I dette tilfælde er det standardprocedure at bruge luftalarmen for hurtigst muligt at få aktiveret de nødvendige samarbejdspartnere hos myndighederne.

”Derfor aktiverede AFIS-operatøren i tårnet luftalarmen her til morgen i forbindelse med sikkerhedslandingen,” forklarer Malene Lynge, kommunikationschef hos Mittarfeqarfiit (Grønlands Lufthavne).

Da flyet landede kort efter klokken otte, stod brandvæsenet og Mittarfeqarfiits beredskab klar. Air Greenland fortæller, at selskabets beredskabsplan er aktiveret, og at der tages hånd om passagerer og besætning.

Dash 8-flyet, der sikkerhedslandede, havde registrering OY-GRP, og det havde ifølge Flightradar24 senest været på vingerne 7. august op til flyvningen søndag morgen.

Air Greenland har i øvrigt haft ustabilitet i driften hen over sommeren. Selskabet havde 2. august tre af sine i alt syv Dash 8-fly holdende på jorden som følge af akut mangel på reservedele i hele Europa. Og i juli måtte Air Greenland midlertidigt lukke for billetsalget som følge af vejrmæssige udfordringer, der betød en række aflyste afgange.

 

Relaterede artikler:

Tre Air Greenland-fly på jorden uden reservedele

Air Greenland bifalder ændring af tidszone

Air Greenland genåbner billetsalget