Norwegian-fly i Las Vegas. (Foto: McCarran InternationalAirport/PR)

Norwegian lukker USA-ruter fra Skandinavien

Norwegian lukker ruter fra København, Stockholm og Oslo til Las Vegas, da økonomien i ruterne ikke er god nok. I Sverige begrundes rutelukningen med den nye flyskat.

Norwegian lukker de tre sæsonruter fra København, Stockholm og Oslo til Las Vegas fra det kommende vinterprogram. Samtidig sætter selskabet helårsruten fra Stockholm-Arlanda til Oakland i USA på pause i vinterprogrammet.

”Vi kommer ikke længere til at flyve direkte til Las Vegas fra København i vinterhalvåret. For fremtiden skal passagererne i stedet over London-Gatwick. Beslutningen skyldes, at ruteøkonomien på den pågældende rute ikke har været så stærkt, som vi havde håbet på,” siger Norwegians danske kommunikationschef, Andreas Hjørnholm, til CHECK-IN.dk.

Norwegian har drevet ruterne fra Skandinavien til Las Vegas siden 2015 – i første omgang som helårsruter, men da de høje temperaturer i Las Vegas om sommeren gav problemer for Norwegians operationer, blev ruterne sidste år ændret til sæsonruter, der kun flyves om vinteren.

Flyskat gør ruter urentable
I Sverige begrundes lukningen af Stockholm-Las Vegas-ruten og indskrænkningen på Stockholm-Oakland-ruten med, at ruterne ikke længere er rentable, efter at den svenske regering fra 1. april i år har indført en flyskat, der betyder en merudgift på op til 400 kr. pr. passager på flyruter fra svenske lufthavne.

Lukningerne af langruterne kan ifølge Norwegian være første skridt til, at selskabet mindsker sit engagement i Sverige og i stedet lægger mere fokus på ruter fra Danmark og Norge.

”Der er ingen politisk vilje til at vokse her. Nu hvor flyskatten er indført, er der klare politiske signaler om, at flytrafikken skal mindskes,” siger Norwegians svenske kommunikationschef Charlotte Holmbergh Jacobsson til Dagens Industri.

Oakland-rute risikerer at blive nedlagt
Norwegian har informeret Stockholms Handelskammer om, at flere af selskabets langruter fra Stockholm kan være i fare for at blive nedlagt eller få færre afgange. Ruten til Oakland risikerer ifølge Norwegian at blive lukket helt ned.

”For en lille global by som Stockholm har dette direkte indflydelse på vores konkurrenceevne,” siger direktøren for Stockholms Handelskammer, Maria Rankka.

Ruten mellem Stockholm og Oakland er ifølge handelskammeret vigtig for at binde det svenske tech-cluster sammen med Silicon Valley syd for San Francisco.

I Danmark besluttede Norwegian allerede sidste år at sæsonlukke ruten fra København til Oakland, så denne rute nu kun flyves i sommerprogrammet. Ruten blev oprindeligt annonceret som en helårsrute.

Flyskatten rammer også de svenske indenrigsruter, og Norwegian-ruten fra Stockholm-Arlanda til Skellefteå er ifølge selskabet også i overhængende fare for at blive lukket. Det er en rute, som også betjenes også af SAS.

Relaterede artikler:

Norwegian vil operere Las Vegas-helårsruter i 2018

Søg CPH har færrest Norwegian-langdistanceafgange

Svensk flyskat betyder færre passagerer