Nyt CPH-flyselskab forbudt i Saudi Arabien

Iranske Mahan Air har fået flyveforbud i Saudi-Arabien. Til juni lander selskabet i Københavns Lufthavn og åbner ny rute til Teheran.

Den 9. juni får Københavns Lufthavn formentlig en ny rute til Teheran i Iran, når iranske Mahan Air begynder at flyve to gange om ugen. Det er dog et kontroversielt flyselskab, der står bag ruten.

Seneste modvind til Mahan Air er i luftrummet over Saudi-Arabien, hvor de saudiske luftfartsmyndigheder helt har forbudt Mahan Air at komme. Saudi-araberne begrunder forbuddet med sikkerhedsproblemer hos det privatejede flyselskab.

Der er dog en vis grad af storpolitik involveret i sagen, i det forholdet mellem Saudi-Arabien og Iran har været dårligt siden Saudi-Arabiens henrettelse af en shia-prædikant i januar. Siden da har alle flyforbindelser mellem landene været afbrudt.

Skiftet flytype to gange
Oprindeligt skulle Mahan Air have åbnet en direkte rute mellem Teheran og København den 3. marts med to ugentlige afgange. Første afgang er imidlertid blevet udsat til den 9. juni.

Allerede inden opstarten har Mahan Air skiftet flytype på ruten to gange. Først meldte Mahan Air ud, at man ville benytte et ældre Airbus A310-fly med plads til 202 passagerer på to klasser. Disse planer blev ændret i marts til at der skulle startes op med store Airbus A340-300 langdistancefly, således at kapaciteten blev øget fra 202 til 215 sæder per afgang i en treklasses-version. Få dage senere gik Mahan Air dog tilbage til Airbus A310.

I slutningen af marts fik Mahan Air de svenske myndigheders tilladelse til at starte en rute mellem Teheran og Stockholm fra 2. juni.

Tidligere på EU´s sorte liste
Ruten fra Teheran Imam Khomeini-lufthavn til København vil blive betjent hver torsdag og søndag med Airbus A340-300 – sandsynligvis i en treklasses-version med samlet 215 sæder. Der flyves fra Teheran kl. 06.45 om morgenen lokal tid med ankomst i Københavns Lufthavn kl. 10.00. Returflyvning til den iranske hovedstad finder sted kl. 11.30, hvor flyet efter planen er fremme kl. 19.10.

Mahan Air har tidligere været på EU-Kommissionens sorte liste over flyselskaber med flyveforbud i EU. Det var i en kortvarig periode fra 2007 til 2008.

EU fjernede forbuddet i september 2008 og skrev i begrundelsen blandt andet, at det skete “i betragtning af den betydelige indsats, der har sikret fremskridt for dette flyselskab, der blev kontrolleret under en inspektion på stedet i Iran.”

Første privatejede flyselskab
Mahan Air blev stiftet i 1992 som det første privatejede iranske flyselskab. Selskabet har været medlem af den internationale luftfartsorganisation IATA siden 2000.

Mahan Air har fløjet på flere europæiske destinationer siden 2002. Düsseldorf var selskabets første europæiske destination, efterfølgende er bl.a. Birmingham, Manchester, Moskva og Athen blevet tilføjet rutekortet.