En Sukhoi Superjet 100 fra det regionale russiske flyselskab Yamal Airlines. Foto: Anna Zvereva

Russisk flyselskab afbestiller Sukhoi-fly

Det regionale russiske flyselskab Yamal Airlines har annulleret en ordre på 10 Sukhoi Superjet 100, hvilket blot skete én dag efter ulykken i Moskva med samme flytype.

Mandag meddelte Yamal Airlines, at det afbestiller 10 fly af den russiskbyggede Sukhoi Superjet 100.

Meddelelsen fra det regionale russiske flyselskab kom dagen efter, at et fly af samme type fra Aeroflot brød i brand under en sikkerhedslanding i Moskva-Sheremetyevo Airport. 40 passagerer og ét besætningsmedlem om bord på det forulykkede fly omkom.

Russiske medier melder, at Yamal Airlines’ beslutning om at annullere ordren angiveligt ikke har sammenhæng med søndagens ulykke i Moskva. Selskabets generaldirektør, Vasily Kryuk, har fortalt over det russiske nyhedsbureau TASS, at annulleringen skyldes for høje serviceomkostninger på Sukhoi Superjet 100.

Yamal Airlines er med 15 fly Ruslands næststørste operatør af typen, mens Aeroflot råder over 50 Sukhoi Superjet 100 – inklusiv flyet fra søndagens ulykke. Flytypen er det første regionale passagerjetfly, som Rusland har udviklet siden Sovjetunionens opløsning i 1991.

Overvejede at grounde flyet
De russiske luftfartsmyndigheder overvejede i første omgang at grounde flytypen efter dødsulykken i Moskva. Men i løbet af mandagen udtalte Ruslands transportminister på nationalt tv, at myndighederne ikke så noget grundlag for at grounde flyet som følge af de tragiske omstændigheder i Moskva-lufthavnen.

Annulleringen fra Yamal Airlines kom umiddelbart efter, at transportministen gav sin meddelelse om ikke at grounde flytypen.

TASS skriver, at Sukhoi Superjet 100 sædvanligvis betragtes som et problematisk fly på grund af hyppige motorrelaterede fej og lang leveringstid på reservedele.

Hvis de russiske luftfartsmyndigheder alligevel på et senere tidspunkt vælger at grounde flytypen, vil det være et godt signal at sende til luftfartsindustrien. Det siger administrerende direktør Alexander Lanetsky fra luftfartskonsulentvirksomheden Friendly Avia Support over for den russiske erhvervsavis Kommersant.

Sukhoi Superjet på CPH-rute
Om bord på den ulykkesramte Sukhoi Superjet 100 i Moskva-lufthavnen var 73 passagerer og fem besætningsmedlemmer. Flyet var af sted på rutenummer SU1492 til Murmansk, men kort efter starten rapporterede flyets piloter om problemer, og flyet returnerede til Moskva. Her foretog det en hård landing, der således medførte tab af 41 menneskeliv. Seneste dødsulykke hos Aeroflot var i 2008.

Aeroflot benytter primært Sukhoi-flyene på indenrigsruter, men det russiske selskab har tidligere blandt andet haft flyene af sted på to daglige afgange mellem Moskva og København.

 

Relaterede artikler:

Flykatastrofe i Moskva

Star Alliance-selskab fortryder valg af russiske fly

Aeroflot på vej mod 50 Sukhoi Superjets

Brussels Airlines dropper CityJet-fly

Maveplasker til russisk superfly