En Airbus A300-600 fra Iran Air. Foto: © Thorbjørn Brunander Sund, Danish Aviation Photo

Sverige tillader igen direkte Iran-flyvninger

Den svenske transportstyrelse nedlagde den 10. januar midlertidigt forbud mod Iran Air-flyvninger til Sverige, men myndighederne har nu besluttet at ophæve forbuddet.

Et ukrainsk passagerfly blev onsdag morgen den 8. januar 2020 ved en fejl skudt ned kort efter afgang fra Teheran i Iran. Det iranske militær tog skylden et par dage efter, mens flere flyselskaber valgte at indstille flyvninger til landet på grund af sikkerhedsrisikoen.

Sverige tog også en konsekvens af nedskydningen, da landets transportstyrelse den 10. januar besluttede nedlægge midlertidigt forbud for Iran Air at operere ind i landet på sine ruter. Nu har de svenske myndigheder imidlertid ophævet forbuddet igen, og det er dermed igen tilladt at flyve direkte mellem Sverige og Iran.

”Den svenske transportstyrelse traf afgørelsen i en situation, hvor myndigheden ikke kunne se, at civil flytrafik kunne gennemføres med et acceptabelt sikkerhedsniveau. Siden da er hændelsesforløbet omkring ulykken blevet klarere. Transportstyrelsen har af den iranske myndighed modtaget en forsikring om, at de nødvendige sikkerhedsforanstaltninger vil blive truffet,” siger Gunnar Ljungberg, direktør for sø- og luftfart i den svenske transportstyrelse.

Iran Air har ruter til både Stockholm-Arlanda og Gøteborg-Landvetter. Det iranske flyselskab betjener den svenske hovedstadslufthavn fra Teheran på onsdage og lørdage, mens Iran Air flyver til Gøteborg på tirsdage.

Svenskere omkom ved flystyrt
Det nedskudte passagerfly i begyndelsen af januar var fra Ukraine International Airlines. Flyet – en Boeing 737 – var netop lettet fra Teherans Imam Khomeini International Airport med i alt 176 mennesker om bord med kurs mod Kiev. Få minutter efter starten styrtede flyet til jorden, og samtlige personer omkom. Blandt de omkomne var blandt andet 10 svenskere.

I første omgang mente de iranske myndigheder, at der måtte være tale om en motorfejl. Men et par dage senere gik Irans præsident, Hassan Rouhani, og udenrigsminister Mohammad Javad Zarif til bekendelse. Meldingen lød nu, at det var iransk militær, som ved en fejl var kommet til at skyde passagerflyet ned.

Iran mistede selv 82 statsborgere, mens Canada, 63, og Ukraine, 11, var landene med de næstflest omkomne. Der var i alt 167 passagerer og ni besætningsmedlemmer om bord på det nedstyrtede fly.

Det iranske militærs fatale fejl fik altså den konsekvens, at Sverige ikke ville lukke iranske fly ind i sit luftrum i ugerne efter ulykken. Hverken Iran Air eller Mahan Air – et andet iransk flyselskab – flyver til Danmark. Mahan Air opererede indtil marts 2017 til Københavns Lufthavn.

 

Relaterede artikler:

Frafråder overflyvning af Iran i seks måneder

Iran: Vi skød ukrainsk fly ned ved en fejl

Iranere får tredje Sverige-rute