Norges statsminister Erna Solberg fra partiet Høyre. (Foto: Thomas Haugersveen/Statsministerens kontor)

Norsk statsminister vil boykotte Wizz Air

Den norske statsminister Erna Solberg gør det klart, at hun aldrig vil flyve med Wizz Air, som fra november vil flyve på tre norske indenrigsruter. Wizz Air-chef kalder statsministerens reaktion ”barnlig”.

Wizz Airs indtog på det norske indenrigsmarked får alt andet end opbakning fra den norske statsminister Erna Solberg fra partiet Høyre. Hun vil tværtimod boykotte det ungarske lavprisselskab, skriver det norske medie Dagens Næringsliv.

”Jeg vil ikke flyve med et firma, der nægter arbejdere at organisere sig,” sagde Erna Solberg under spørgetiden i det norske parlament, Stortinget, onsdag.

”På samme måde som jeg aldrig har fløjet med Ryanair. Fordi jeg for ti år siden sagde jeg, at det var uacceptabelt for mig at rejse med flyselskaber, der ikke har ordentlige arbejdsforhold for deres medarbejdere,” fortsatte Erna Solberg.

Wizz Air vil oprette en base i Oslo Lufthavn og fra den 5. november flyve fra Oslo til Bergen fire gange dagligt, fra Oslo til Trondheim fire gange dagligt samt fra Oslo til Tromsø to gange dagligt. Dermed kommer selskabet til at konkurrere med SAS og Norwegian om de største og mest lukrative norske indenrigsruter.

Ingen aftaler med fagforeninger
Wizz Airs koncernchef József Váradi gjorde det i forbindelse med præsentationen af selskabets planer i Norge klart, at Wizz Air indgå kommer til at indgå kollektive aftaler med fagforeninger.

Det ungarske selskab har ifølge både norske og danske fagforeninger ry for at være fjendtligt indstillet over for faglige organisationer og skulle i flere tilfælde have udsat medarbejdere, der forsøgte at organisere sig, for repressalier.

Den norske statsminister gjorde det i Stortinget klart, at Wizz Air ifølge norsk lov ikke kan nægte medarbejdere at organisere sig.

”Det er forbudt at nægte fagforeningsorganisation i Norge. Der er der ingen tvivl om. Det er den enkelte person og gruppe af medarbejdere, der beslutter, om de vil organisere sig. Alle har ret til at kræve en kollektiv overenskomst på deres arbejdsplads,” sagde Erna Solberg.

Wizz Air-chef: Barnlig reaktion
Wizz Airs koncernchef József Váradi har reageret på Erna Solbergs udtalelser i Stortinget ved at kalde det barnligt at ville boykotte flyselskabet.

”Jeg synes bare, det er barnligt,” siger József Váradi i et interview med Dagens Næringsliv, hvor han uddyber sin modstand mod fagforeninger.

”Se på alle de flyselskaber, der er blevet besat af fagforeninger, de er alle på randen af ​​konkurs,” siger József Váradi.

Konkurrencedygtigt lønniveau
Kun ni procent af Wizz Air’s samlede omkostninger er lønomkostninger, hvilket er langt under niveauet for konkurrenter som SAS og Norwegian. Wizz Air-koncernchefen mener imidlertid, at selskabet også er konkurrencedygtigt, når det gælder lønninger.

”Vi betaler vores medarbejdere markedsløn, hvorfor skulle folk arbejde for os, hvis vi ikke gjorde det. Vi har baser i mange europæiske lande og konkurrerer om de samme medarbejdere og de samme piloter,” siger József Váradi til Dagens Næringsliv.

Han påpeger også, at medarbejderne stiger hurtigere i graderne i Wizz Air end i andre flyselskaber, fordi selskabet vokser, og at det har sit eget program, hvor kvindelige kabineansatte bliver omskolet til piloter.

Opdatering

Wizz Air forsøgte i løbet af torsdagen at bløde op på det hele. Selskabets HR-chef, Johan Eidhagen, sendte en erklæring ud, hvori der blandt andet stod følgende:

“Wizz Air overholder gældende love og regler i alle lande, hvor vi opererer. Det er afgørende og ufravigeligt for vores virksomhed. Vi respekterer fuldt ud den norske arbejdsmarkedsmodel og vil naturligvis overholde de norske regler.”

 

Relaterede artikler:

FPU: Dybt problematisk med Wizz Air-satsning

”Wizz Air skal følge spilleregler på det norske arbejdsmarked”

Wizz Air i lynoffensiv mod Norwegian og SAS