Boeing 767-300 fra Asiana i Star Alliance-livery. (Arkivfoto: byeangel | CC 2.0)

Star Alliance-flyselskaber aflyser til Taiwan

Tre flyselskaber fra Star Alliance har af sikkerhedsmæssige årsager aflyst flyvninger til Taiwan, og andre flyselskaber omlægger ruter for at undgå at overflyve de områder, hvor Kina holder militærøvelse.

Torsdag morgen indledte Kina en storstilet militærøvelse nær Taiwan. Forinden var der blevet udsendt en såkaldt NOTAM (Notice to Airmen, red.), til flyselskaberne om at undgå flytrafik i seks specifikke områder, der omkranser den 36.197 kvadratkilometer store ø-republik nær det sydøstlige Kina.

Militærøvelsen er en direkte reaktion på den amerikanske toppolitiker Nancy Pelosis besøg i Taipei tidligere på ugen. Formanden for Repræsentanternes Hus trodsede kinesiske advarsler om, at det ville blive betragtet som en krænkelse af Kinas suverænitet, hvis besøget blev en realitet.

Nu har militærøvelsen imidlertid skabt udfordringer for den civile luftfart. Luftfartsmyndighederne i en række asiatiske lande har udsendt NOTAM’s til deres respektive flyselskaber om at undgå luftrummet over det 180 kilometer lange Taiwanstræde og i øvrigt følge alle de anvisninger, som kinesiske luftfartsmyndigheder måtte komme med i nye NOTAM’s.

Aflyser til Taiwan
Situationen er så anspændt, at flyselskaber fra Singapore og Sydkorea har aflyst fredagens flyvninger til Taipei. 

Således aflyser Star Alliance-selskabet Singapore Airlines og datterselskabet Scoot hver en rundtur fra Singapore til Taiwan, mens sydkoreanske Asiana, der også er medlem af Star Alliance, og Korean Air begge har aflyst en rundtur fra Seoul til Taipei. Det fremgår af livetracking-tjenesten Flightradar24.com

“Sikkerheden for vores kunder og personale er vores topprioritet. SIA (Singapore Airlines Group, red.) vil fortsætte med at overvåge situationen tæt og foretage eventuelle justeringer, som det er nødvendigt,” siger en talsperson fra SIA til Singapore-mediet The Business Times.

Lørdag har Air New Zealand, der også er Star Alliance-medlem aflyst en flyvning fra Auckland, mens Malaysia Airlines også aflyser fra Kuala Lumpur til Taipei.

Ifølge Bloomberg har Hongkong-selskabet Cathay Pacific instrueret sine piloter til at medbringe brændstof til ekstra 30 minutters flyvning i tilfælde af, at situationen omkring Taiwan kræver ændring af flyveruter, og kinesiske Xiamen Airlines, der hører til i Fujian-provinsen blot 300 kilometer fra Taiwan, har allerede omlagt flere ruter.

Flere episoder med nedskydninger
De civile flyselskaber frygter, at den højspændte situation kan udløse en hændelse, hvor vildfarne missiler kan ramme et passagerfly eller at et passagerfly ved en fejl kan blive forvekslet med militære fly.

I januar 2020 blev et Boeing 737-passagerfly fra Ukraine International Airlines skudt ned i Iran kort efter starten fra Teherans Imam Khomeini International Airport. I alt 176 mennesker omkom ved hændelsen, da en enhed ved det iranske luftforsvar affyrede missiler mod passagerflyet i den tro, at der var tale om et fjendtligt fly.

En anden hændelse, der også står i relativ frisk erindring er nedskydningen af Malaysia Airlines MH017 i juli 2014 på en flyvning fra Amsterdam til Kuala Lumpur. Her omkom de 298 ombordværende, da prorussiske oprørere i det østlige Ukraine angiveligt ved en fejl ramte flyet med et sovjetisk produceret Buk-missil.

 

Relaterede artikler:

Rekord: 2,9 millioner fulgte Pelosi-flyvning

Ukrainsk passagerfly styrtet ned i Iran

MH017 blev ramt af russisk missil