Stockholm-Arlanda med Thai-fly i baggrunden. (Foto: Kalle Sanner | Swedavia PR)

To skandinaviske lufthavne på corona-højrisikoliste

Officiel liste over europæiske lufthavne, der ligger i områder med høj risiko for coronasmitte, rummer to skandinaviske lufthavne. Dansk lufthavn har tidligere været på listen.

Det Europæiske Luftfartssikkerhedsagentur (EASA) har, siden coronaepidemien for alvor tog fart i Europa i midten af marts, udgivet en liste over lufthavne, der ligger i områder, hvor der er høj risiko for at blive smittet med coronavirus.

Listen blev første gang udgivet den 13. marts, hvor der ikke var nogen europæiske regioner eller lufthavne på højrisikolisten, mens der allerede tre dage senere, hvor EASA opdaterede listen, var kommet hele 11 europæiske regioner på listen.

Alle lufthavne i disse regioner var ifølge EASA beliggende i et højrisikoområde. Det drejede sig om fem regioner i det nordlige Italien samt tre regioner i Frankrig, én i Østrig, én i Tyskland og én i Spanien.

Listen udgivet foreløbigt 12 gange
Siden midten af marts er listen blevet opdateret med jævne mellemrum, og det er indtil videre blevet til i alt 12 udgaver, hvor der løbende er blevet tilføjet flere regioner og lufthavne til højrisikolisten.

I den 10. udgave af listen, som var gældende fra 1. maj, var der således 42 regioner og/eller europæiske lufthavne på listen i 12 lande.

To svenske lufthavne på listen
Siden er antallet begyndt at falde en smule, og på den seneste liste, som blev udgivet 12. maj og gælder fra 14. maj, er der 38 regioner og /eller lufthavne på listen i 10 lande.

Blandt disse lufthavne er kun to skandinaviske, og det drejer sig om de to lufthavne i Stockholm-regionen i Sverige – den svenske hovedlufthavn Arlanda og den sekundære lufthavn Bromma. De to svenske lufthavne har været på listen siden 21. april. Stockholm-regionen er det område i Sverige, som er hårdest ramt af coronasmitte.

På den seneste udgave af listen er også store europæiske lufthavn som Amsterdam Schiphol, London Heathrow og Paris Charles de Gaulle.

Danmark på listen
Lidt overraskende har Danmark også optrådt på listen, da Vágar Lufthavn på Færøerne har stået på tre udgaver af højrisikolisten – fra listen, som var gældende fra 30. marts, og frem til den liste, der var gældende fra 9. april (den 7. udgave af listen). På liste nummer otte, som var gældende fra 18. april, optrådte Vágar-lufthavnen ikke mere på højrisikolisten.

EASA udvikler listen i samarbejde med EASA-medlemslandene og baserer den på informationer fra verdenssundhedsorganisationen WHO og Det Europæiske Center for Forebyggelse af og Kontrol med Sygdomme (ECDC) samt andre offentligt anerkendte sundhedsinstitutioner.

 

Relaterede artikler:

CPH efterlyser internationale retningslinjer

IATA: Karantæneregler forsinker genstart af luftfart

EASA udsteder sikkerhedsbulletin om coronavirus