PLAY vil efterligne den traditionelle islandske model med at forbinde Europa og Nordamerika.

Nyt lavprisflyselskab vil flyve til København

Det nyetablerede islandske lavprisflyselskab, PLAY, vil flyve fra Reykjavik til København og fem andre destinationer, men tilladelserne er endnu ikke på plads i CPH.

Når det islandske lavprisflyselskab PLAY i løbet af november åbner for salget af billetter, vil der i første omgang være seks destinationer, der skal flyves til fra Keflavik International Airport ved Reykjavik.

Stifterne af selskabet, der blandt andet er tidligere ansatte i WOW air, ville på pressemødet i sidste uge ikke afsløre, hvilke destinationer, som selskabet vil starte op med, men af en fortrolig investor-præsentation, som den islandske medievirksomhed Kjarninn har fået adgang til, fremgår det, at de seks destinationer er Alicante, Berlin, København, London, Paris og Tenerife.

Ifølge investor-præsentationen, der er udarbejdet af Icelandic Securities, har PLAY allerede sikret sig slots (start- og landingstilladelser, red.) i de pågældende lufthavne, uden at det dog specifikt fremgår, hvilke lufthavne i Berlin, London og Paris, der er tale om. Airport Coordination Denmark, der varetager slotansøgninger i både Københavns Lufthavn og Keflavik-lufthavnen, kan dog ikke bekræfte, at der er tildelt slots, da der endnu ikke er modtaget en ansøgning.

Det er planen, at PLAY fra maj næste år vil beskæftige seks Airbus A321-fly, otte i 2020 otte, mens der i 2021 skal være 10 fly i luften for det kommende islandske lavprisflyselskab. Allerede fra næste forår kommer der fire nordamerikanske destinationer i tidtabellen, når PLAY tager hul på sit sommertrafikprogram.

Finansiering ikke helt på plads
PLAY har endnu ikke fået sin driftstilladelse hos de islandske luftfartsmyndigheder, og det hænger sammen med, at det endelige kapitalgrundlag ikke er helt på plads.

Den britiske investeringsfond Athene Capital har allerede sikret de første 5,5 milliarder islandske kroner, hvilket svarer til 290 millioner danske kroner. Herudover forsøger folkene bag PLAY at skaffe yderligere 1,5 milliarder islandske kroner (92 millioner danske kroner) fra indenlandske investorer.

Da PLAY samtidig arbejder under et tidspres for at komme i luften, da amerikanske investorer har købt varemærket fra WOW Air og også planlægger en snarlig lancering, så går man udelukkende efter investorer og investeringsselskaber, der kan reagere hurtigt. Pensionskasser forventes ikke at kunne tage beslutninger om investeringer hurtigt nok.

Ifølge præsentationen fra Icelandic Securities kan eventuelle investorer se frem til at få deres investering 12 til 13 gange tilbage efter blot tre år. I givet fald vil det være et endegyldigt opgør med Sir Richard Bransons tese: “Hvis du gerne vil være millionær, så start med en milliard og etabler et flyselskab.”

 

Relaterede artikler:

Nyt islandsk lavprisflyselskab skal hedde PLAY

Ny WOW Air-ejer: Vi er operative fra december

WOW Air genopstår med amerikanske ejere

Kapløb om at starte nyt islandsk lavprisselskab