Fly fra det regionale norske flyselskab Widerøe. Foto: Widerøe

Norwegian-selskab fylder 90 år

Det norske flyselskab Widerøe, der er blevet en del af Norwegian, fylder mandag 90 år. Indledningsvis fløj selskabet med vandfly, men siden blev forretningen omlagt og i dag består flåden af 48 fly.

I dag – mandag 19. februar 2024 – runder Widerøe et skarpt hjørne, idet det norske regionale flyselskab kan fejre 90-års jubilæum.

Widerøes Flyveselskap AS blev grundlagt 19. februar 1934 af vennerne Viggo Widerøe, Einar Isdahl og Arild Widerøe. I begyndelsen havde flyselskabet adresse ved Ingierstrand uden for Oslo, og indledningsvis blev tilbudt taxi-, ambulance-, skole- og luftfotoflyvninger med vandfly.

I 1950’erne steg selskabets aktiviteter betydeligt, og vandflyruterne i det nordlige Norge samt vedligeholdelsesarbejde i Oslo-lufthavnen Fornebu genererede de fleste af indtægterne. Vandflyruterne blev imidlertid afløst af kortere ruter med mindre fly på land, da den norske regering besluttede at anlægge mindre regionale lufthavne.

De første fire regionale lufthavne lå mellem Bodø og Trondheim. De åbnede i 1968 og blev dermed startskuddet på en æra med mange små lufthavne rundt om i de forskellige norske regioner.

Er blevet opkøbt af Norwegian
I 1970’erne omorganiserede Widerøe forretningen, da selskabet ønskede at spille en ledende rolle i udviklingen af regionale rutenetværk i Norge.

Herefter er det norske flyselskab fortsat med at udvikle sig, og Widerøe er i dag en af de største regionale transportudbydere i Norge. Selskabet har i dag mere end 400 daglige afgange til 43 destinationer i Norge samt tre internationale destinationer. Flere end to millioner mennesker flyver hvert år med Widerøe.

Flåden består af i alt 48 fly – herunder 45 Dash 8 i fire forskellige varianter samt tre Embraer E190-E2.

Foruden selve flyselskabet består Widerøe blandt andet af en ground handling-afdeling, en flyvedligeholdelsesafdeling og et selskab med fokus på bæredygtighed, Widerøe Zero.

I juli 2023 blev det annonceret, at det norske lavprisflyselskab Norwegain ville købe Widerøe for, hvad der svarer til 740 millioner danske kroner. I slutningen af december fik Norwegian godkendt købet af det norske konkurrencetilsyn efter længere tids tovtrækkeri.

’Imponerende hvad selskabet har opnået’
Generaldirektør i European Regions Airlines Association (ERA), Montserrat Barriga Andrés, roser Widerøe i et opslag på LinkedIn for selskabets dedikation til sikkerhed, operationel effektivitet og flådeoptimering.

’Det er helt imponerende, hvad dette flyselskab har opnået, efter at have været i hænderne på forskellige ejere gennem årene og nu under Norwegians paraply,’ lyder det.

’Snesevis af lufthavne, nogle meget små som Svolvær, spredt over hele Norge er afhængige af dette flyselskabs tjenester. En kompleks struktur, der har fungeret effektivt i 90 år, og vi håber, selskabet vil fortsætte med at flyve i 90 mere.’

ERA uddelte i 2023 en bæredygtighedspris til Widerøe for selskabets ihærdige arbejde med at blive et mere grønt flyselskab.

I forbindelse med jubilæumshyldesten til Widerøe fortæller Montserrat Barriga Andrés desuden som et fun fact, at Widerøe blev opkaldt efter grundlægger Viggos efternavn, da han var den eneste af de tre grundlæggere, der havde et telefonnummer. Og han kunne derfor findes i telefonbogen og tage imod passagernavne og sælge flybilletter.

 

Relaterede artikler:

Norwegian får tilladelse til køb af Widerøe

Widerøe får de sidste statsstøttede norske ruter

Bæredygtighedspris til Widerøe ved ERA-årsmøde