De 10 mest læste historier i 2022

Krigen i Ukraine, pilotstrejken i SAS samt spektakulære hændelser i luftfarten var nogle af de emner, der optog vores læsere i 2022. Der var næsten 57.000 læsere til den mest populære historie.

Hvert år udgiver Check-in.dk omkring 1.600 historier, hvilket også har været tilfældet i 2022. De mange historier blev læst af over 1,1 millioner unikke brugere fordelt på flere end 4,3 millioner besøg i løbet af året. Disse besøg resulterede i samlet 7,4 millioner sidevisninger.

Fra årets produktion var der 10 historier, der tiltrak sig en særlig opmærksomhed hos læserne, og hovedparten af disse var koncentreret om nogle af de mange usædvanlige hændelser i luftfarten. Historier om pilotstrejken i SAS samt konsekvenserne af Ukrainekrigen var også noget af det, som vores læserne gerne ville vide mere om.

Men for første gang i to år var der ingen historier om coronapandemien blandt de 10 mest læste af samtlige 1.600 historier.

Som altid er det svært at dække alle begivenheder så indgående som vi kunne ønske det, og derfor er mange notehistorier placeret i Kort nyt-sektion. En sektion, der med 285.000 visninger i 2022, var særdeles velbesøgt.

Nedenfor følger listen over de 10 mest læste historier på Check-in.dk i 2022.

1. 162 passagerer overlevede voldsomt landingsuheld
En Airbus A330 fra Korean Air blev beskadiget efter landing i lufthavnen i Cebu på Filippinerne. Det var tredje landingsforsøg, der fik flyet til at fortsætte ud over landingsbanen. Ingen af de ombordværende fik alvorlige skader, men flyet blev totalskadet. (56.884 visninger)

Læs hele historien her.

2. Tidligere SAS-fly i ny landingsulykke
Landingsstellet på en Dash 8-Q400 fra Bluebird Aviation brød sammen ved landingen i Abudwak i Somalia. Flyet var et af de 28 fly, der oprindeligt tilhørte SAS. Efter tre på hinanden følgende landingsuheld i efteråret 2007 valgte SAS at skille sig af med flyene.

Med det seneste uheld er i alt fire af SAS-flyene blevet totalskadet i forbindelse med ulykker hos nye operatører udover de tre fly, som SAS havde uheld med. Dermed har syv af de 28 Dash 8-Q400 fra den oprindelige SAS-flåde været involveret i havarier. (25.803 visninger)

Læs hele historien her.

3. Tvinger fly til at mellemlande i Danmark
En ATR 72-500 fra Lübeck Air opereret af Alsie Express har hver lørdag i sommersæsonen mellemlandet i Sønderborg Lufthavn på vej til og fra kanaløen Jersey.

Det hænger sammen med, at Lübeck Air som virtuelt flyselskab flyver på driftstilladelsen fra Alsie Express, og at reglerne i dette særlige tilfælde siger, at der kun må flyves til og fra det land, hvor driftstilladelsen hører hjemme. Derfor skal tyske turister på en kort omvej med fem minutters stop i den sønderjyske lufthavn. (25.788 visninger)

Læs hele historien her.

4. American Airlines bestiller 20 supersoniske fly
American Airlines afgav i august en ordre på 20 supersoniske Overture-fly fra Boom Supersonic, der i forvejen har fået bestillinger fra United Airlines og Japan Airlines.

Hvis flyet bliver en realitet, vil det være muligt at flyve fra Miami til London på under fem timer og fra Los Angeles til Honolulu på tre timer. (23.961 visninger)

Læs hele historien her.

5. Forbyder firemotorers fly fra sommeren 2023
De israelske myndigheder besluttede i sensommeren at forbyde firemotors fly til og fra israelske lufthavne fra 31. marts 2023 for at skåne miljøet og reducere støjforureningen.

Det betyder, at det kun vil være muligt at benytte blandt andet Boeing 747 med en specialtilladelse. (20.979 visninger)

Læs hele historien her.

6. Vil bygge ny lufthavn med seks parallelle baner 
Saudi-Arabien har store planer for landets luftfart, der skal bidrage til at gøre landet uafhængig af olieindtægterne.

Som et led i Vision 2030 skal der opføres en ny lufthavn i Riyadh med navnet King Salman International Airport. En lufthavn med seks parallelle baner, der skal være med til at øge det årlige passagertal fra de nuværende 29 millioner til 120 millioner i 2030 og 185 millioner i 2050. (18.559 visninger)

Læs hele historien her.

7. Rigmænd bygger hangar i Aalborg Lufthavn
Den nordjyske erhvervsmand Eigild Bødker Christensen, der var hovedaktionær i Great Dane Airlines, er sammen med to andre velhavende nordjyske erhvervsfolk ejer af et privatfly af typen Bombardier Challenger 605.

Nu vil de via selskabet CCH Aviation opføre en hangar i Aalborg Lufthavn med plads til to jetfly. (18.118 visninger)

Læs hele historien her.

8. Fly ramt af vildfaren kugle
En Airbus A320 fra Middle East Airlines blev under landingen i den internationale lufthavn i Beirut ramt af en vildfaren kugle, der trængte gennem skroget. Ingen af de ombordværende kom til skade.

Flyet blev angiveligt ramt af et glædesskud. Det er en almindelig skik i Libabon, at man skyder op i luften, når der er noget, man vil fejre. (18.073 visninger)

Læs hele historien her.

9. Sådan flyver SAS i tilfælde af strejke
En 15 dage lang pilotstrejke i sommeren 2022 skabte store udfordringer for de rejsende. Strejken brød ud den 4. juli efter at have været udsat ad flere omgange og sluttede først den 19. juli.

SAS kunne nogle dage i forvejen oplyse, hvilke flyvninger, der blev berørt af strejken hos piloterne i SAS Scandinavia. Flyvningerne hos datterselskaberne SAS Connect og SAS Link samt eksterne leverandører som irske CityJet og estiske Xfly, var ikke berørt. (17.103 visninger)

Læs hele historien her.

10. Russiske flyselskaber kan atter flyve til 52 lande
Efter Ruslands invasion af Ukraine den 24. februar blev de russiske flyselskabers manøvrerum kraftigt indskrænket, da blandt andet EU, Storbritannien, USA og Canada indførte flyveforbud for russiske flyselskaber i de respektive staters luftrum.

For at sikre beskæftigelse til de russiske flyselskaber, valgte den russiske regering i begyndelsen af april at fjerne en lang række coronarestriktioner, så det atter blev muligt at flyve til 52 lande for russiske flyselskaber. (16.887 visninger)

Læs hele historien her.

Gå på opdagelse i artikelarkivet
Udover de 10 mest læste historier blev der også skrevet meget om det ukrainske kæmpefly Antonov An-225 Mriya, der besøgte Billund Lufthavn lørdag den 5. februar. Her havde omkring 10.000 flyentusiaster lagt vejen forbi lufthavnen for at få et glimt af verdens dengang største fragtfly.

Ingen vidste, at turen tilbage til Kyiv blev den sidste rejse for Mriya, der blev ødelagt under et russisk angreb på Hostomel-lufthavnen den 27. februar.

Der blev i løbet af 2022 også skrevet mange historier om Schiphol-lufthavnen i Amsterdam, der oplevede voldsomme kapacitetsudfordringer som følge af mangel på sikkerhedspersonale. Det betød, at den hollandske storlufthavn i det meste af året måtte sætte loft over kapaciteten for at forhindre et regulært passagerkaos.

Udover pilotstrejken har SAS også været i konstant fokus, da selskabet var nødsaget til at søge konkursbeskyttelse hos en amerikansk domstol gennem en såkaldt Chapter 11-proces. En proces, der forventes at vare helt frem til sommeren 2023. Det skandinaviske selskab sluttede året mere positivt med at annoncere en direkte rute fra København til New York-JFK samt regionale ruter fra Aalborg og Gøteborg til New York-Newark.

Alt dette og meget mere er tilgængeligt i vort omfattende artikelarkiv.

 

Relaterede artikler:

De 10 mest læste historier i 2021

Her er de 10 mest læste historier i 2020

De 10 mest læste historier i 2019