Piloterne hos KLM har afvist en fastfrysning af lønnen frem til 2025, hvilket spærrer vejen for, at flyselskabet kan modtage en afgørende redningspakke fra den hollandske regering.
KLM har fået stillet 3,4 milliarder euro, svarende til 25,3 milliarder kroner, i statslige lån og lånegarantier i udsigt fra den hollandske regering som hjælp i forbindelse med coronakrisen.
Regeringen har dog opstillet visse betingelser til redningspakken. KLM-medarbejderne skal blandt andet acceptere forringede ansættelsesvilkår, og flyselskabet nåede i oktober til enighed med alle fagforeninger omkring grundprincipperne frem mod 2022.
Medarbejderne skal imidlertid også acceptere, at lønnen bliver fastfrosset helt frem til 2025, hvor låneperioden løber til. Mens flyselskabets jordpersonale og kabineansatte lørdag accepterede vilkåret, har piloterne via fagforeningen VNV afvist betingelsen. Det skuffer den hollandske regering.
”Jeg synes, det er meget skuffende, og på denne måde kan vi ikke komme videre med lånet nu,” siger finansminister Wopke Hoekstra ifølge nyhedsbureauet Reuters.
Redningspakke afgør KLMs fremtid
VNV hævder, at de allerede var blevet enige om at fastfryse lønnen frem til 2022, og at aftalen ikke kunne ændres nu. At piloterne ikke – i hvert fald indtil nu – vil acceptere lønfastfrysningen, er således et stort problem for KLM i forhold til at modtage den essentielle redningspakke fra regeringen.
”Det er beklageligt, at det ikke har været muligt i dag at få alle fagforeninger til at underskrive ‘forpligtelsesklausulen’ inden udgangen af oktober. Dette var det sidste trin, der krævedes for at få godkendelse fra kabinettet. Uden lånet vil KLM ikke komme igennem denne vanskelige tid. Dette gør denne blindgyde yderst bekymrende,” siger Pieter Elbers, koncernchef i KLM.
”Jeg vil gerne takke de fem fagforeninger, der har underskrevet forpligtelsesklausulen, og som har påtaget sig deres ansvar. Vi afventer de interne drøftelser hos FNV. Indtil videre kan jeg kun igen opfordre piloternes forening VNV til at tage dette sidste skridt og opfylde sit tilsagn ved at underskrive denne klausul. Af hensyn til dets medlemmer, alle KLM-medarbejdere og vores selskabs fremtid.”
De fem fagforeninger, der har accepteret lønfastfrysningen, er CNV, De Unie, NVLT, VNC og VKP. Pieter Elbers håber, at de sidste fagforeninger tænker på selskabets svære situation og tilslutter sig vilkårene. NewsABC.net skriver, at piloterne har anmodet om et møde direkte med finansminister Wopke Hoekstra. Det er dog uvist, hvorvidt han ønsker et sådan møde.
Har indsendt restruktureringsplan
Foruden fastfrysningen af KLM-medarbejdernes løn var der også andre betingelser fra den hollandske regering i forhold til redningspakken. En af nøglebetingelserne er, at KLM skulle præsentere en restruktureringsplan. Dette skete i begyndelsen af oktober, hvor selskabet sendte en færdig plan til finansministeriet.
Indholdet skitserer, hvad KLM vil gøre for at komme gennem den værste krise i selskabets over 100-årige historie. Planen indeholder blandt andet elementer som revurdering af strategi og omkostningsbesparende initiativer. Herudover skal arbejdsstyrken reduceres med i alt 4.500 ansatte ved udgangen af indeværende år sammenlignet med før coronakrisen.
Den samlede Air France-KLM-koncern rapporterede et omsætningsfald på 67 procent i tredje kvartal til 2,52 milliarder euro – svarende til 18,8 milliarder kroner.
Relaterede artikler:
KLM: Dybeste krise siden Anden Verdenskrig