Den Airbus A350, som Lufthansa er i gang med at omdanne til et flyvende laboratorium, vil være klar til næste år. Laboratoriet skal indsamle data til brug for mere nøjagtig klimaforudsigelse.
Siden april 2021 har Lufthansa været i færd med at konvertere en Airbus A350-900, der fremover skal agere laboratorium, samtidig med at det fortsat skal være i rutedrift.
Lufthansa kan nu meddele, at konverteringen vil være tilendebragt i 2024. Det er Lufthansa Group, der sammen med Karlsruhe Institute of Technology ombygger det moderne fly til et flyvende klimaforsknings-laboratorium. Der er konkret tale om et fem år gammelt fly med registrering D-AIXJ og navnet ”Erfurt”.
Projektet har nu nået en milepæl, da der er blevet knyttet et målesondesystem på den nedre del af flyets skrog. Systemet, der er det mest komplekse af sin art, er blevet testet med succes under flyvning. Det består af en luftindtagsfunktion samt sensorer til højfrekvent og præcisionsmåling af tryk og temperatur.
Når laboratoriet er færdigt i 2024, vil Airbus-flyet indsamle omfattende klimadata under regelmæssige passagerflyvninger til den europæiske forskningsinfrastruktur med navnet IAGOS-CARIBIC.
Vil yde værdifuldt bidrag til klimaforskning
Lufthansa har støttet klimaforskning i flere årtier, da flyselskabet ønsker at gøre flyvning mere bæredygtig.
”Konverteringen af vores Lufthansa Airbus A350 til et klimaforskningsfly er et globalt, unikt projekt, hvor kolleger fra en lang række områder hos Lufthansa har arbejdet sammen med partnere inden for videnskab i årevis,” siger Jens Ritter, administrerende direktør i Lufthansa.
”Vores mål er at yde et værdifuldt bidrag til klimaforskning. De data, som vores fly vil indsamle på verdensplan i fremtiden, vil bidrage til at forbedre nutidens modeller omkring atmosfæren og klimaet – og dermed deres informative værdi for fremtidens klima på jorden.”
I de næste par måneder vil der blive indrettet et næsten to ton tungt målelaboratorium. Omkring 20 måleinstrumenter vil blive installeret i laboratoriet, der senere vil blive lastet ind i flyets lastrum og tilsluttet målesondesystemet på flyets ydre skrog.
En A340’er har også indsamlet klimadata
I løbet af 2024 vil det flyvende laboratorium gå i luften og indsamle data på udvalgte passagerflyvninger på tværs af Lufthansas rutenet. Der skal måles 100 forskellige gasser, aerosoler og skyparametre i højder på op til 13 kilometer. Klimaparametre registreres mere nøjagtigt fra flyet frem for dataindsamling fra jorden eller satellit.
”IAGOS-CARIBIC er med til at lukke et væsentligt hul i vores forståelse af klimasystemet. Med højpræcisionsmålinger af mange parametre kan vi forstå, hvilke atmosfæriske processer der ændrer sig,” siger Andreas Zahn, professor fra Karlsruhe Institute of Technology og koordinator for IAGOS-CARIBIC.
Forkortelsen IAGOS står for In-service Aircraft for a Global Observing System og CARIBIC for Civil Aircraft for the Regular Investigation of the atmosphere Based on an Instrument Container.
Lufthansa-gruppen har siden 1994 været en pålidelig partner inden for klimaforskning. I løbet af årene har Lufthansa udstyret adskillige fly med måleinstrumenter. I perioden fra 2004 til 2020 har eksempelvis en Airbus A340-600 (registrering D-AIHE) gennemført cirka 500 måleflyvninger til brug for forskning i klima og atmosfæren som en del af CARIBIC-projektet.
Relaterede artikler:
Lufthansa konverterer A350 til flyvende laboratorium